Sve vesti Svet

UŽASAVAJUĆE OTKRIĆE! U Katoličkoj školi u Kanadi pronađeno 215 posmrtnih ostataka dece. Oglasio se i Papa Franjo

UŽASAVAJUĆE OTKRIĆE! U Katoličkoj školi u Kanadi pronađeno 215 posmrtnih ostataka dece. Oglasio se i Papa Franjo

Užasavajući prizor otkriven je u nekadašnjem internatu u kojem su kanadske vlasti prisilno odvodile domorodačku (indijansku) decu kako bi ih asimirali u uveli u “evropske kulturne prakse” počevši sa 19. vekom.

VAŽNO! Kineski uzbunjivač tvrdi: Virus je napravljen ljudskom rukom

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo susreo se u subotu sa dvojicom kanadskih kardinala u sedištu Vatikana i izrazio tugu zbog tragedije u indijskoj školi Kamploops.

“Sa bolom primam vesti koje dolaze iz Kanade o šokantnom otkriću posmrtrnih ostataka 215 dece”– rekao je u toku nedeljne molitve na Trgu Svetog Petra u Vatikanu.

Papa je dodao da bi kanadski političari zajedno sa crkvenim poglavarima trebalo kroz zajedničku saradnju da istraže detalje i zatraže oproštaje kako bi izlečili naciju od ove tragedije.

“Pridružujem se kandaskim biskupima i celoj katoličkoj crkvi u Kanadi izražavajući svoju solidarnost s kanadskim narodom traumatizovanim ovom šokantnom vešću. Tužno otkriće dodatno povećava svest o boli i patnji iz prošlosti”– dodao je on.

A woman reads cards of condolences tied to a tree next to a monument to the survivors of the former Kamloops Indian Residential School, after the remains of 215 children, some as young as three years old, were found at the site in Kamloops, British Columbia, Canada May 29, 2021.

Prema Tk’emlups te Secwepemc Nation, domorodačkoj kanadskoj grupi, ostaci pripadaju deci koja su bila učenici indijske rezidencijalne škole (internata) Kamloops u Britanskoj Kolumbiji, koja je zatvorena 1978. godine. Bivši autohtoni internat u Kanadi držala je Katolička crkva. Neke od žrtava nisu bile starije od 3 godine, ali do sada nijedna nije identifikovana, a uzrok njihove smrti ostaje nejasan.

Kanadski premijer Justin Trudeau i članovi njegove vlade izrazili su šok i obećali temelnu istragu mračnog otkrića.

Različite procene sugerišu da je od četrdesetih do devedesetih godina od indijanskih porodica u Kanadi nasilno oteto do 150 000 dece.