Region Sve vesti

Velika eksplozija u glavnom gradu Hrvatske! Na Zagreb pao dron iz Ukrajine tvrdi stručnjak za vojnu avijaciju (VIDEO)

Velika eksplozija u glavnom gradu Hrvatske! Na Zagreb pao dron iz Ukrajine tvrdi stručnjak za vojnu avijaciju (VIDEO)

NEIDENTIFIKOVANI leteći objekat koji se srušio u Zagrebu u četvrtak uveče prema svemu sudeći mogao bi biti izviđački dron Tu-141 “Striž”.

To je zaključak Tajlera Rogaveja, stručnjaka za vojnu avijaciju i urednika portala “War Zone”. Rogavej tvrdi da je detaljno proučio fotografije ostataka letelice iz Zagreba i zaključio kako se gotovo sigurno radi o dronu.

Letelica je najverovatnije stigla iz Ukrajine.

– Čvrsto verujem da se radi o izviđačkom dronu koji izgleda kao raketa. Verovatno se ozbiljno pokvario, preleteo celu Mađarsku i na kraju se srušio u Zagrebu – napisao je Rogavej i izneo još dokaza da je dron u Hrvatsku stigao baš iz ratne zone.

– Nedavno je objavljeno da je Ukrajina u pogon stavila dronove još iz sovjetske ere, a koliko je meni poznato, Ukrajinci jedini na svetu koriste dron Tu-141.

Rogavej je objasnio i kako je došao do tog zaključka.

– Jedno krilo je ostalo netaknuto što je omogućilo da uporedimo fotografije. Naravno, zbunjujuće je i poprilično alarmantno da letelica odleti tako daleko, ali što se tiče te vrste drona, to nije prvi put, pa čak ni i u ovom ratu. Pre samo nekoliko dana jedan se srušio u Ukrajini.

Rogavej piše da je u pitanju fascinantna letelica iz sovjetske ere, koju su Ukrajinci unapredili tokom aneksije Krima 2014. godine.

– Realno, ova letelica je više krstareća raketa nego tradicionalna bespilotna letelica. Lansira se iz prikolice, ruta se unapred odredi i služi za skupljanje obaveštajnih podataka. I, da, ima i padobran, tako da se više puta može upotrebiti.

Nadležne službe u Zagrebu se još uvek nisu oglasile o ovom incidentu, pa tako nema ni potvrde Rogavejevih tvrdnji. On je za kraj postavio još jedno pitanje.

Ludilo! Fejsbuk i Instagram dozvoliće pozivanje na smrt Rusima i Putinu

– Dron je očito preleteo jednu ili više zemalja. Šta radi protivvazdušna odbrana NATO?

Podsećamo, sinoć oko 23 sata kod Studentskog doma Stjepan Radić na Savi u Zagrebu odjeknula je snažna eksplozija koja je uznemirila stanare okolnih zgrada. Prema prvim informacijama, pala je neka vrsta letelice, a vatrogasci su dobili dojavu o pronađenom padobranu.

Na lice mesta brzo su izašli policija i vatrogasci koji su ogradili područje oko velike rupe u asfaltu. Mesto događaja puno je krhotina i asfalta, a ima i oštećenih automobila.

Prema izjavama svedoka, na mestu na kojem je došlo do eksplozije vide se delovi letelice.

NultaTačka/JutarnjiList/VečernjeNovosti