Sve vesti Svet

VELIKA VEST! SZO zatvara svoje predstavništvo u Moskvi?! EU urgira da ova organizacija uvede sankcije Rusiji

VELIKA VEST! SZO zatvara svoje predstavništvo u Moskvi?! EU urgira da se ova organizacija uvede sankcije Rusiji

Bolja vest za Rusiju nije mogla da dođe u boljem trenutku bez obzira što Evropa na ovaj način želi da pritisne Rusku Federaciju te je još više izoluje.

Kako prenosi POLITICO Evropa nastoji dodatno da izoluje Rusiju gurajući evropskog direktora Svetske zdravstvene organizacije da razmisli o preseljenju ključne kancelarije izvan Moskve.

Europski region SZO od 53 zemlje, koji uključuje Ukrajinu, Rusiju i celu EU, sastaje se u utorak i sredu kako bi razmotrio rezoluciju koja osuđuje ruske napade na zdravstvene ustanove u Ukrajini i koja bi mogla pokrenuti egzodus stručnjaka SZO-a iz Moskve.

Ako bude dogovorena, rezolucija bi naterala SZO da zauzme politički stav o ratu. Zdravstvena organizacija je u prošlosti bila kritikovana zbog zauzimanja otvoreno apolitičnih stavova, uključujući oprez pri javnom prozivanju Kine u prvim danima pandemije.

To dolazi nakon višeg rukovodstva, uključujući šefa WHO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreyesus-a, koji je posetio Ukrajinu tokom vikenda. Tokom posete, šef programa SZO za hitne slučajeve Mike Ryan rekao je da SZO nastavlja da dokumentuje napade na zdravstvene ustanove.

OVAJ INTERVJU ĆE NATERATI MNOGE DA RAZMISLE I DA POŽELE DA VRATE VREME UNAZAD

“Namerni napadi na zdravstvene ustanove kršenje su međunarodnog humanitarnog prava i kao takvi, na osnovu istrage i pripisivanja napada, predstavljaju ratni zločin u svakoj situaciji”, utvrdio je. Ryan je dodao da, iako je SZO dokumentovala i potvrdila napade, posao je tela kao što je Međunarodni krivični sud da istraže krivični aspekt napada.

Na sastanku članica SZO, koji su 28. aprila zatražile 43 zemlje, uključujući svih 27 zemalja EU, biće na raspravi oštro sročena rezolucija. Nacrt rezolucije traži da Ruska Federacija “osigura poštovanje međunarodnog humanitarnog prava, uključujući zaštitu svog medicinskog osoblja i humanitarnog osoblja koje je isključivo angažovano na medicinskim dužnostima, njihovih transportnih sredstava i opreme, kao i bolnica i drugih medicinskih ustanova”.

Takođe traži od regionalnog direktora SZO za Evropu Hansa Klugea da istraži opcije „kako bi zaštitio tehničku saradnju i pomoć koju pruža Evropska kancelarija SZO-a za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti, uključujući moguće preseljenje gore pomenute kancelarije na područje izvan Ruske Federacije.”

Dalje, rezolucija poziva Klugea da “razmotri privremeno obustavljanje svih regionalnih sastanaka u Ruskoj Federaciji”. Obustava sastanaka u regionu biće na snazi ​​dok ne dođe do mirnog rešenja sukoba između Ukrajine i Rusije.

Ukrajina je bila manje dvosmislena po pitanju premeštanja kancelarije SZO, tvitujući u nedjelju da “insistira na zatvaranju” predstavništva.

Odluke u SZO se obično donose konsenzusom, a beleška koju je SZO distribuirala pre sastanka ukazuje na to da bi to trebao biti slučaj „koliko je to moguće“. Međutim, ako se ne može postići konsenzus, glasanje je dozvoljeno.

NultaTačka/Politico