Sve vesti Svet

VELIKI ASTEROID KOJI SE KREĆE KA ZEMLJI IMAO BI JAČI UDAR OD NUKLEARKE! NAJAVLJUJU GA ZA KRAJ DECEMBRA

Pisao Elena Vuk

Procenjuje se da je 2018 AH duga oko 190 metara, slično kao asteroid Tunguska, što znači da bi bio daleko moćniji od atomske bombe.

Veliki asteroid veličine Vašingtonskog spomenika kreće ka Zemlji krajem decembra koji bi, ako udari, izazvao razaranja mnogo veća od atomske bombe, prema NASA-inom tragaču asteroida.

Poznat kao 2018 AH, procenjuje se da se ovaj asteroid kreće oko 190 metara veličine i trebalo bi da prođe pored Zemlje 27. decembra.

Međutim, malo je verovatno da će asteroid udariti u planetu, a trebalo bi da prođe na udaljenosti od preko 4,5 miliona kilometara. Poređenja radi, udaljenost između Zemlje i Meseca je oko 384.000 kilometara.
Ali ovaj asteroid je već naišao na Zemlju i to na mnogo bližoj udaljenosti.

Još 2018., 2018. AH je proletio pored planete na udaljenosti od 296.758 kilometara, bliže nego što je Mesec Zemlji. Prošlo je nezapaženo zbog toga koliko je bilo mračno, a naučnici to nisu pravilno uočili.

Od tada, nijedan asteroid takve veličine nije se toliko približio Zemlji, a ne očekuje se ni jedan do 2028. godine, kada će stići masivni skoro kilometar dug 153814 (2001 WN5), iako neće pogoditi planetu bilo koji i trebao bi proći na udaljenosti od oko 249.000 kilometara.

Ali šta bi se dogodilo da asteroid veličine 2018 AH udari u Zemlju?

Obično može biti teško i precizno pogoditi, jer veličina često varira. Ali u ovom slučaju astronomi imaju vrlo dobru predstavu o tome koliko bi to tačno bilo destruktivno, jer se ovako nešto dogodilo ranije.

Poslednji put asteroid je udario u planetu 2013. godine u Rusiji, kada je asteroid od 17 metara eksplodirao u atmosferi. Ali poslednji udar ovako velikog asteroida bio je 1908. godine iznad reke Podkamennaya Tunguska u Rusiji, u onome što je sada postalo poznato kao događaj Tunguska.

Veruje se da je ovaj asteroid bio otprilike iste veličine kao 2018 AH-a, ako ne i manji.

Kada je asteroid udario, proizveo je ogromnu eksploziju od 12 megatona, uzrokujući široko rasprostranjeno uništenje hiljadama kilometara dok je eksplodirao u zraku nekoliko kilometara iznad područja.

Broj poginulih u ovom događaju bio je izuzetno mali, a smatra se da su u njemu poginule samo oko tri osobe, sa obzirom na to koliko je region bio udaljen i slabo naseljen. Ali šteta je i dalje bila evidentna, sa oko 80 miliona drveća potpuno spljoštenih, vetrovima od oko 27 kilometara u sekundi koji su pucali okolo i glasnom bukom koja se čula nadaleko. Podrhtavanje i zračni talasi osetili su se čak i u Americi i Indoneziji.

Nekoliko iskaza očevidaca koji su postojali prepričavali su zastrašujuću eksploziju, jak vetar, podrhtavanje i neverovatno glasne zvukove.

“Nebo se rascepilo na dva dela i vatra se pojavila visoko i široko iznad šume”, navodi se u jednom svedočenju čoveka oko 65 kilometara južno od eksplozije. “Raskol na nebu je postajao sve veći, a cela severna strana je bila prekrivena vatrom. U tom trenutku mi je postalo toliko vruće da nisam mogao podneti kao da mi gori košulja; sa severne strane, gde je bila vatra , došla je jaka vrućina.Hteo sam da otkinem košulju i bacim je, ali onda se nebo zatvorilo, i začuo se jak udarac, a mene je bacilo nekoliko metara.Izgubio sam razum na trenutak, ali onda moja žena istrčao i odvela me do kuće.Posle toga se začula takva buka,kao da kamenje pada ili pucaju topovi,zemlja se zatresla,a kada sam bio na zemlji pritisnuo sam glavu plašeći se da će je kamenje razbiti. nebo se otvorilo, vreo vetar je jurio izmedju kuća, kao iz topova, koji je ostavljao tragove u zemlji kao staze.Kasnije smo videli da su mnogi prozori popucali, a na ambaru deo gvozdene brava je pukao.”

Događaj u Tunguskoj najveći je u zabeleženoj istoriji, iako su se desili veći praistorijski događaji i jedna je od najvećih eksplozija, daleko snažnija od mnogih atomskih bombi.

Ako dođe 2018. AH, to bi moglo uzrokovati nešto slično.

Prema NASA-i, svaki asteroid prečnika 140 metara ili veći mogao bi imati potencijalno katastrofalan udar ako se sruši na Zemlju.

Destruktivna priroda asteroida, čak i malih, je nešto što je dobro poznato stručnjacima, a svemirske agencije širom sveta prate potencijalne katastrofalne udare, kao i istraživanje potencijalnih sredstava za njihovo zaustavljanje.
Jedna metoda za eventualno zaustavljanje udara asteroida je korišćenje skretanja, što bi značilo lansiranje nečega da bi se malo promenila putanja asteroida. Najistaknutiji od ovih napora je Misija dvostrukog preusmeravanja asteroida (DART), rezultat napora NASA-e i Laboratorije za primijenjenu fiziku.

Laički rečeno, to znači udaranje asteroida raketom dovoljnom brzinom da promeni smer za delić procenta.

DART misija je prvi pravi pokušaj čovečanstva da testira odbranu od udara asteroida i lansirana je prema binarnom asteroidnom sistemu Didymos.

Nulta Tačka/TheJerusalemPost