Sve vesti Svet

Verska policija uništila skoro 4 miliona flaša piva

Verska policija uništila skoro 4 miliona flaša piva
Pisao Elena Vuk

Ukupno 3.873.163 boce uglavnom piva i drugih alkoholnih pića uništeno je u sredu jer je verska policija u severnom nigerijskom gradu Kanou, i istoimenoj državi, povećala suzbijanje alkohola.

Alkohol, koji je zabranjena supstanca u pretežno muslimanskoj regiji, istovarili su pripadnici šerijatske policije, zvani Hisbah, na otvorenom prostoru u selu Tudun Kalebawa.

Dok su se buldožeri kotrljali po bocama, gomila, među kojima su bili službenici verske policije i članovi vlade, klicala je i skandirala “Allahu Akbar” (Bog je veliki).

“Kano je šerijatska država i samim tim je prodaja, konzumacija i posedovanje alkoholnih supstanci zabranjeni u državi”, rekao je Haruna Ibn Sina, poglavar Hisbaha na ceremoniji. “Ovo je demonstracija da pobeđujemo u ratu protiv zloupotrebe droga i svih oblika opojnih sredstava u Kanou”, dodao je.

Hisbah je nastavio da zapali ostatke. Prema rečima meštana, vatra je gorela celu noć.

Šerijatska policija ima zadatak da održava islamski zakon u državi, koja se graniči s regijama koje su potresle džihadističke pobune. Povlačenje u sredu dolazi kada se Hisbah upušta u pojačanu akciju protiv konzumiranja ilegalnih supstanci.

Piće je nekoliko meseci presreo Hisbah dok su trgovci i drugi građani krijumčarili pivo i druga pića u regiju sa pretežno hrišćanskog juga.

“Osoblje Hisbaha trebalo bi da održi tempo jer su izgrednici osmislili novu taktiku krijumčarenja piva i teških droga u državu”, rekao je guverner Abdullahi Ganjude, prema lokalnim vestima.

Nakon pada diktature i povratka na građansko pravo, Kano je, zajedno s drugim državama na muslimanskom severu, ponovo uveo šerijatski zakon. Prodaja i konzumiranje alkohola kažnjava se sa 80 udaraca bičem.

Nulta Tačka/RT