Sve vesti Svet

VIŠE OD 100.000 POTPISNIKA PETICIJE U AUSTRALIJI POZIVA REGULATORNO TELO ZA LEKOVE DA OBJAVI DOKUMENTACIJU O VAKCINAMA

Preko 100.000 Australijanaca potpisalo je peticiju saveznom parlamentu u kojoj se traži od nacionalnog tela za lekove, Uprave za terapijsku robu (TGA), da objavi dokumentaciju koja podržava njenu odluku da odobri upotrebu vakcina protiv COVID-19.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Peticiju, “Odmah objavite sve dokumente predate TGA za javno finansirane vakcine”, koja se zatvara 22. septembra, potpisalo je 73 000 pojedinaca od 20. septembra.

“Australijski narod je do sada finansirao proizvođače vakcina protiv COVID-a u iznosu od 5 milijardi dolara, a to bi moglo porasti”, navodi se u peticiji. „U isto vreme, vlada pokušava da ove nove terapije nametne ljudima korišćenjem naloga za javno zdravlje, medija i poziva na „obaveznu vakcinaciju“.

„Sada je vreme da se povrati pravo javnosti da pregleda sve dokumente o vakcinama koje oni finansiraju. TGA ne sme više biti jedini arbitar koji dokumenti se smatraju poverljivim ako narod plaća farmaceutske kompanije za njihove proizvode”.

Peticiju je pokrenuo Toni Nikolić, direktor advokatske firme Ashley, Francina, Leonard (AFL) i saradnici sa sedištem u Sidneju, koji su podneli tužbu protiv Novog Južnog Velsa (NSW) i australijskih saveznih vlada, pozivajući da se izdavanje naloga za javno zdravlje proglasi neustavnim i nezakonitim.

“Naš je stav da prisilna vakcinacija lišava građane njihovih osnovnih ljudskih prava, uključujući pravo na rad, pravo na telesni integritet i pravo na informisani pristanak na lečenje bez prisile”, navodi se u saopštenju za štampu AFL-a.

Vest o peticiji stiže u trenutku kada su australijska država i savezne vlade ukazale na visoku stopu vakcinacije kao ključno merilo za izlazak zemlje iz karantina zbog COVID-19 i ukidanje zdravstvenih ograničenja koja su nametnuta radi suzbijanja širenja COVID-19.

Nacionalni kabinet – međuvladino telo koje uključuje premijera i čelnike država i teritorija – složio se krajem jula za plan o četiri faze vakcinacije.

Sve države i teritorije su trenutno u prvoj fazi, fazi A, u kojoj treba da se vakciniše veći deo populacije. Kada se vakciniše 70 odsto populacije, pokreće se faza B, gde će se ograničenja, poput naloga za boravak kod kuće, u velikoj meri ukloniti.

Faza C se dostiže kada se vakciniše 80 odsto stanovništva. U ovom trenutku trebalo bi da se otvore međunarodna putovanja.

Državne i savezne vlade su se razlikovale u sprovođenju plana, pa je NSW ponudio određene „slobode“ potpuno vakcinisanim pojedincima kada 70 odsto populacije primi dve doze vakcine.

U međuvremenu, Victoria će početi sa ublažavanjem ograničenja u pogledu sportske rekreacije na otvorenom (koja nisu ograničena u NSW-u) kada 80 odsto stanovništva primi jednu dozu vakcine. Na referentnoj vrednosti od 70 odsto dvostrukih doza, frizerski saloni, pabovi, klubovi i venčanja će biti otvoreni – ali samo za potpuno vakcinisane pojedince i sa ograničenjima.

Velike industrije su takođe počele da primenjuju naloge za obaveznu vakcinaciju, uključujući usluge nege starijih osoba, obrazovanje i putovanja.

Frustracije sa strogim zdravstvenim ograničenjima počele su ključati sa sve većom protestnom aktivnošću i peticijama protiv propisa koje donosi vlada, obavezne vakcinacije i COVID pasoša.

Nedavni podaci takođe su otkrili da karantini štete mentalnom zdravlju i da sve više Australijanaca se javlja službi za podršku mentalnom zdravlju Lifeline Australia, a podaci kažu da je avgust bio najprometniji mesec u službi za mentalno zdravlje.

Svaki četvrti Australijanac takođe je izvestio da poznaje nekoga ko je izvršio samoubistvo u poslednjih 12 meseci, prema podacima iz Suicide Prevention Australia, čiji je izvršni direktor Nieves Murray rekao da je došlo do povećanja samoubistava u periodima značajnih društvenih i ekonomskih preokreta.

U međuvremenu, 18. septembra, Australijanci u većim gradovima izrazili su svoje neslaganje protiv mera zbog COVID-19 koje je naložila vlada, a hiljade demonstranata u gradovima Melbourne, Brisbane, Perth i Adelaide izašli su na ulice na demonstracijama „Mitinga slobode“.

Nulta Tačka/The Epoch Times

O uredniku

Milena Stojakovic