Region Sve vesti

VLAST U HRVATSKOJ SPREMA BOLESNE MERE! KO SE NE VAKCINIŠE NE MOŽE U BOLNICU I TRŽNE CENTRE

VLAST U HRVATSKOJ SPREMA BOLESNE MERE! KO SE NE VAKCINIŠE NE MOŽE U BOLNICU I TRŽNE CENTRE

Da se sa ucenama i najavom diskriminacije nastavlja tome svedočimo svaki dan, a najnovija najava logorske metode borbe protiv COVID 19 dolazi nam iz susedne Hrvatske.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Vakcina protiv virusa korona u Hrvatskoj neće biti obavezna, ali osobama koje neće imati digitalnu potvrdu o vakcinaciji ili preležanoj bolesti, biće uvedena brojna ograničenja. Tako se razmatra da oni koji nemaju potvrdu ne mogu da uđu u zdravstvene ustanove, osim ako nisu hitni slučajevi, ili u tržne centre.

Kako su za Jutarnji list rekli iz Nacionalnog štaba civilne zaštite, sve se može „elegantno“ rešiti tako da se, na primer, u bolnice uvede obaveza da svaka osoba koja ulazi u zdravstvenu ustanovu, bila ona zaposlena ili pacijent (osim hitnih slučajeva) mora da ima digitalnu kovid potvrdu.

2030 SPAJK KNJIGA IZ CIJINE BIBLIOTEKE KOJU JE CITIRAO BIL KLINTON A ČITAO OSAMA BIN LADEN!

U prevodu, ako zaposleni nije vakcinisan ili nije preboleo bolest, da bi došao na posao morao bi da se testira na svakih 48 sati. Pacijenti, koji nisu hitni slučajevi, bez potvrde ne bi mogli da uđu u bolnicu.

Delom je to potvrdio i ministar zdravstva Vili Beroš za Indeks rečima kako razmatraju da zbog pružanja sigurnosti pacijentima uvedu testiranje kod ulaska u bolnicu, ali i da zdravstveni radnici rade koliko im traje kovid potvrda ili da se testiraju na svakih 48 sati.

SUTRA IZ BUNKERA MILINA DORIĆ, ADVOKAT I POTPREDSEDNIK POKRETA “ŽIVIM ZA SRBIJU”

S obzirom na informacije iz Štaba, u dogledno vreme očekuje se da se nešto slično propiše za ceo javni sektor, pa i šire, navodi Jutarnji list.

„Prvenstveno idemo u smeru da vakcinišemo ljude koji su u najvećem kontaktu s drugim ljudima. Radi se o vozačima u javnom prevozu, učiteljima, profesorima, vaspitačicama u vrtićima, zdravstvenim radnicima, ljudima koji rade na šalterima ili su na drugi način u svakodnevnom kontaktu s većim brojem ljudi. Naš cilj je da sprečimo širenje bolesti i stvorimo uslove da na jesen nemamo talas kakav smo imali prošle godine“, pojasnio je Beroš.

LUKAŠENKOV UDAR! PREDSEDNIK BELORUSIJE OTKRIO: Pohapsili smo “uspavane” teroriste za dva dana! OTKRIO KOJE AGENTURE SU UMEŠANE!

To bi bio način, navodi hrvatski list, da se počne živeti „staro normalno“, barem za one koji imaju potvrdu kojom dokazuju da su preboleli bolest, da su vakcinisani ili da su testirani u poslednjih 48 sati.Ovakva odluka, prema saznanjima Jutarnjeg lista, verovatno će se odnositi čak i na tržne centre, gde bi građani s potvrdom mogli da šetaju bez maske i bez razmaka.

Jedina razlika od „starog normalnog“ bila bi očitavanje koda na ulazu. Prema informacijama tog hrvatskog medija, vrlo je verovatno da će u skorije vreme ulazak u sve veće prostore, koji uključuju i šoping centre, biti moguć samo uz potvrdu.

To bi trebalo da bude podsticaj za građane da se vakcinišu u što većoj meri. Propisane obaveze vakcinisanja neće biti, a kad se kovid digitalna potvrda uvede kao uslov za ulazak u, na primer, šoping centar, neće morati da bude doneta kao zakon, već je dovoljno da je donese Štab civilne zaštite.

Potpredsednik Vlade Hrvatske i šef Štaba Davor Božinović rekao je kako je novost da se medicinske maske neće morati nositi u svim okolnostima, odnosno kad se na događaju nađu samo osobe koje imaju digitalnu potvrdu.

„One će sve više biti zamena za nošenje maski“, rekao je Božinović.

Da će kovid potvrda biti sve važnija, između redova se dalo pročitati i u Božinovićevoj izjavi da je samo u petak u Hrvatskoj izdato 30.000 digitalnih potvrda, a ukupno oko 300.000.

„Siguran sam će toga biti sve više. Dok se ne proglasi kraj epidemije, a nije baš nešto da je to na vidiku, bojim se da će upotreba tih potvrda biti sve šira, pogotovo kad dođe jesen i kad će morati da se ulazi u zatvorene prostore“, rekao je Božinović.

Inače, hrvatska vlada nedavno je iznela ideju da više neće davati pomoć preduzetnicima za očuvanje radnih mesta za radnike koji nisu vakcinisani, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo u privredi i opozicionim političkim strankama.

Po zvaničnoj statistici sajta “OurWorldInData” u Hrvatskoj je vakcinisano svega 26,6% populacije a na koji način i kojim pravnim sredstvima vlast planira da uskrati kretanje građanima ostaje nam da vidimo. Ono što znamo jeste da građani u hrvatskoj neće ćutati i bez obzira na sve moguće podele koje se nameću Srbiji i Hrvatskoj ovo je pravo vreme da se pružimo podršku jedni drugima makar u ovoj borbi, borbi za slobodu.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

NultaTačka/Sputnik