Sve vesti Svet

VRHOVNI SUD ANDALUZIJE (ŠPANIJA) ODBACIO JE PLAN DA COVID-PASOŠI BUDU OBAVEZNI ZA POSETE NOĆNIM KLUBOVIMA

Pisao Elena Vuk

Kontroverzni predlog kojim se tražilo da pasoši Covid-19 postanu obavezni za posetu svim mestima noćnog života, koje je donela vlada Andaluzije, srušio je najviši sud u južnoj priobalnoj regiji Španije.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Visoki sud pravde Andaluzije (TSJA) presudio je u petak protiv inicijative koju je regionalna vlada najavila ranije ove nedelje. Uvođenje obaveznih zdravstvenih pasoša za posetu zatvorenim prostorima za noćni život smatralo se diskriminatornim i kršilo prava građana na privatnost.

Nesretni plan najavila je u ponedeljak predsednica regionalne vlade Juanma Moreno. Prema njoj, za posetu bilo kojem mestu za noćni život u Andaluziji biće potreban EU digitalni Covid certifikat, negativan PCR test ili negativan test na antitela.

POSLE ,,BUSTER” DOZE 14 IZRAELACA DOBILO COVID A NEKI OD NJIH SU ČAK HOSPITALIZOVANI

Iako se prvobitno očekivalo da će se mera primeniti već u četvrtak, stavljena je na čekanje samo dan nakon prve objave. Odredba je podnesena na reviziju TSJA i radi dobijanja “maksimalne pravne sigurnosti” pre izvršenja, kaže Elias Bendodo, viši pomoćnik predsedništva.

Osuđujuća presuda suda znači da uopšte neće stupiti na snagu.

Tokom pandemije, Španija je od petka registrovala ukupno 4,57 miliona slučajeva Covid-19 i skoro 82.000 smrtnih slučajeva. Međutim, stope zaraze opadaju jer se čini da je zemlja prošla vrhunac zaraznije Delta varijante.

Prošlog meseca, Ustavni sud Španije doneo je odluku da je i stroga mera izolacije, koju je izdala centralna vlada tokom prvog talasa pandemije 2020. takođe neustavna.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/RT