Srbija Sve vesti

Vučić oborio sopstveni rekord DIZANJA PANIKE: “Neće biti hrane, doći će do velike nezaposlenosti”

Vučić oborio sopstveni rekord DIZANJA PANIKE: "Neće biti hrane, doći će do velike nezaposlenosti"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prešao je svoju granicu dizanja panike u izjavama danas rekavši između ostalog predstoje jesen i zima sa mnogo problema, pre svega finansijskih, a možda i drugih. Kazao je da neće biti dovoljno hrane, čak i u Evropi i da dodao se očekuju velike promene u mnogim zemljama.

On je rekao da je sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, kojem je danas uručio orden Republike Srbije, razgovorao o o tome ko će u ekonomskom smislu preživeti narednih šest meseci, koji su , kako je naveo odlučujući.

„Razgovarali smo o predstojećoj jeseni i zimi, Orban smatra, kao što sam i ja rekao, da će narednih šest meseci biti odlučujući, ko će da preživi u ekonomskom smislu reči“, objasnio je on.

Vučić je podsetio da je krajem juna EU ukinula limite za državnu pomoć privredi, što znači da će Nemačka, koja je već pomogla svoje kompanije sa 60 milijardi evra, izdržati sve.

On MISLI! Vučić se oglasio povodom zabranjenog Prajda: “Mislim” da će se poštovati zakon

„Domaćinstva će živeti teže, ali suština je čije će kompanije i privreda preživeti. Nemačka će na to bacati pare. Njihov javni dug je sada 2.480 milijardi evra, a iako se zaduže za daljih 1.000 milijardi evra ostaće ispod 100 odsto od BDP-a“, ukazao je on u intervjuu za TV Pink.

“Biće teško za male zemlje”

Vučić je rekao da bi pored Nemačke i Francuska i Španija, kao velike zemlje, mogle preživeti teško vreme, dok će za male zemlje biti teško.

„Doći će do velike nezaposlenosti, jer će firme koje ne dobijaju podršku gubiti posao. To je velika opasnost za nas, i sve druge male zemlje. Zato tražimo i gledamo kako da držimo niske cene energenata“, naglasio je on.

Vučić je kazao da nije pitanje da li će da prežive te firme, jer neće bankrotirati, ali nemaju biznis-slučaj za nastavak poslovanja, što je opasnost po radna mesta.

Vučić je istakao da zbog toga gleda kako da se sačuva niska stopa nezaposlenosti koju ima Srbija i odgovarajuće mere.
S tim u vezi je pomenuo razmatranje povezivanja sa mađarskom elektromrežom, ali i uvoz struje kada Mađari završe nuklearnu elektranu PAKS 2 u kojem bi mogli imati i deo naših akcija, da budemo delimični vlasnici, kao što bi i oni mogli biti u našim kompanijama.

Preneo je da je sa Kinezima dogovoren uvoz dva miliona tona indonežanskog uglja, s čim se već kreće, ali Dunav zbog niskog vodostaja pravi probleme.

„Uz mnogo problema uspećemo sve da rešimo. Predstoji svakako jesen i zima sa mnogo problema, pre svega finansijskih i videćemo koje druge. Važno da radimo i borimo se, a imamo i mnogo političkih problema oko KiM“, ukazao je on.

VLAST i organizatori PRAJDA će poludeti zbog ovog videa

Vučić je ukazao i na veliki pritisak s kojim je suočena naša zemlja, navodeći pisanje, kako je rekao – najlažljivijeg britanskog „Gardijana“ koji pušta slike i piše o povezanosti sa Rusijom, a sve sa ciljem daljeg vođenja hibridnog rata protiv Srbije i uništavanja naših resursa.

„Dobro je da imate prijatelja u okruženju, što se budemo više spajali i budemo bliži biće lakše“, dodao je on.

Kazao je da ga je zvao makedonski premijer Dmitar Kovačevski koji želi neki dogovor oko struje.

“Neće biti hrane, to izaziva nervozu svuda”

Upozorio je da će biti nestašice hrane.

Preneo je da je jedna afrička zemlja uputila upit za otkup namirnica iz Srbije u vrednosti od 600 miliona dolara, a jedna druga u vrednosti od 400 miliona dolara.

„Hranu svi hoće da kupe, moramo da vidimo šta kako sačuvati“, naglasio je Vučić.

Rekao je da kada se pokušaju zamrznuti cene da ne budu visoke, čim se to uradi trgovci i deo finalnih proizvođača, prerađivača se dogovara kako manje da isporučuje pa imate nestašice.

Kada budu odmrznute cene biće svega, ali, upozorava, to neće trajati doveka, jer neće biti dovoljno hrane, čak i u Evropi.

„To izaziva preveliku nervozu svuda. Očekujte promene u mnogim državama, uskoro u Italiji, pa će biti na mnogo drugih mesta. Narod teško trpi posledice rata u Ukrajini, a sada više nije samo tamo rat, već postoje sukobi i između Jermenije i Azerbejdžana, Kirgizije i Tadžikistana, a tenzije između Turske i Grčke su velike, a i kod nas na Zapadnom Balkanu nisu male“, ukazao je on.

“I cena struje može da skoči višestruko”

Stvari se, kaže, komplikuju i biće komplikovani i na sednici Saveta EU, na kojoj će se raspravljati o uspostavljanju maksimuma cene gasa za Ruse.

„Ako donesu takvu odluku u EU onda Rusi mogu da donesu odluku da isključe gas za Evropu, te ga onda više neće biti i svi će se smrzavati. Cena struje sa današnjih 400 evra po megavat sati skočiće višestruko“, objasnio je on.

Preneo je da je mađarske prijatelje zamolio da pomognu i Republici Srpskoj.

Na pitanje koliko je važno da postoji razumevanje Srbije i Mađarske u ovako teškom trenutku, Vučić je konstatovao da je to važno, jer je Budimpešti veoma teško, a Beogradu još teže, ali da je tako, jer se mi nalazimo na najlepšem mestu na svetu, ali na raskrsnici puteva.

“Beograd je uvek bio na vetromerini, na meti svih osvajača i svih ostalih. Logično je da se ne nalazimo u lakoj poziciji, ali moramo da radimo. Zato mi je žao što oko sitnice nismo uspeli da se postignemo konsenzus u parlamentu, ali važno je da na kraju napravimo dobar rezultat za naš narod”, rekao je Vučić.

NultaTačka/Sputnik