Srbija Sve vesti

Vučić se obraća povodom krize u Ukrajini, Srbija glasala ZA rezoluciju UN-a kojom se osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu

Vučić se obraća povodom krize u Ukrajini, Srbija glasala ZA rezoluciju UN-a kojom se osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti povodom razvoja situacije u Ukrajini.

Vučić je rekao da mu je bilo izuzetno teško da sistematizuje sve što mora da predoči građanima.

“Kriza u Ukrajini utiče i na Srbiju”, dodao je.

“Ceo svet je postao drugačiji i bukvalno više ništa nije isto”, rekao je.

“Dogodile su se tektonske promene na svetskoj sceni, i Srbija se nalazi u izuzetno teškoj situaciji i manje nego ikada postoji razumevanje za poziciju Srbije i našeg naroda bilo gde u svetu”, kazao je.

“Kriza zbog rata u Ukrajini je nešto što na dramatičan način pogađa građane Srbije. Večeras ćemo predstaviti mere koje ćemo preduzeti kako bi zaštitili naše građane. Ali ono što nije lako objasniti je veza politike i ekonomije i pritisci kojima smo izloženi”, rekao je Vučić.

“Sve ono što smo živeli do juče odjednom više ne liči na ono kroz šta prolazimo danas. Dogodile su se tektonske promene na svetskoj političkoj sceni. Neki to nazivaju novim svetskim poretkom ili odupiranju istom. Srbija se nalazi u izuzetno teškoj situaciji, i danas više nego ikada svet ima manje razumevanja za našu poziciju” dodao je.

Vučić kaže da u prethodnih 48 sati nije obaveštavao nikoga o tome sa kim je bio u kontaktu.

Česi koji podržavaju Rusiju putem društvenih mreža mogu da završe u zatvoru do 3 godine

“Lično sam razgovarao sa predstavnicima SAD i EU, sa Ursulom fon der Lajen, sa predsednicima Francuske, Nemačke. Razmenjivao sam poruke sa šefovima Evropskog saveta, o našim glasanjima i svemu drugom. Srbija je suočena sa ogromnim pritiskom, i to više nije pitanje da li vi kao pojedinac možete da izdržite. Ali suočeni smo sa time da niko ne želi da čuje o tome šta se nama dešavalo 1999. godine, i jasno vam je koliko smo u teškoj situaciji”, rekao je on.

Predsednik Srbije se zahvalio predstavnicima EU na korektnosti i tome što su želeli da ga saslušaju, i primećuje da javno mnjenje zapadnih zemalja traži najoštriju osudu.

“Srbija se danas na sednici UN pridružili osudama napada na Ukrajinu. Mi smo rekli da to nije prvi napad na teritoriji Evrope, mi to nismo mogli ni smeli zbog istorije da prećutimo. U tekstu se ne pominju bilo kakve sankcije, ali svakako sa naše strane je veoma važno da osudimo urušavanje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje”, kaže Vučić.

Za je glasalo 141 država, protiv je bilo pet država, a uzdržano 35.

On dodaje da je ovo tek početak, i da će pritisci na našu zemlju biti ogromni u narednom periodu, i da ćemo prisustvovati potpunom rušenju međunarodnog poretka.

Dodao je da cene gasa, uglje i nafte rastu iz časa u čas i da niko ne zna šta će biti za nekoliko dana, ali da Srbija ima rezerve za dva meseca i nema potrebe za panikom i da je bakarski sektor 100% siguran. Cene pšenice i kukuruza takođe rastu, a Srbija ima dovoljno rezervi i neće ograničavati izvoz za sada.

NAJNOVIJI INTERVJU IZ BUNKERA! MARIO ZNA i VLADIMIR ČIČAREVIĆ- Sada je sve jasno- Srbija je jedna ogromna KINESKA laboratorija

Nulta Tačka/Agencije