Sve vesti Svet

Wall Street Journal prenosi na koji način ZAPAD PLANIRA DA UNIŠTI RUSIJU (Mapa)

Wall Street Journal prenosi na koji način ZAPAD PLANIRA DA UNIŠTI RUSIJU (Mapa)

Zapad želi da se protiv Rusije i Kine bori oživljavanjem koncepta „Rimlenda” koji mu je pomogao da pobedi u dva svetska rata i Hladnom ratu, objavio je list američkog krupnog kapitala i duboke države The Wall Street Journal.

Autor teksta Mišel Gurfinkel naveo je da Vašington pokušava da stvori „polumesec strateške saradnje od zapadne do istočne Evroazije“.

To bi navodno bio „odbrambeni okeanski Rimlend koji bi se suprotstavljao evroazijskim kontinentalnim silama Kini i Rusiji“.

Tom zadatku su bili posvećeni bliskoistočna turneja Džoa Bajdena, kao i onlajn samit četvoročlane grupe I2U2 (izraelski premijer Jair Lapid, indijski premijer Narendra Modi, lider Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed bin Zajed i Bajden).

The Wall Street Journal procenjuje da se iza svega krije i „novi strateški koncept zapadnih zemalja“ iako je I2U2 prvobitno bio okvir za saradnju povodom ekonomskih i tehnoloških pitanja.

Tek kasnije je Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan I2U2 nazvao „četvorostranim bezbednosnim dijalogom“ i „indo-pacifičkim savezom u povoju, koji uključuje Sjedinjene Države, Japan, Australiju i Indiju“.

Britanski geograf i geopolitičar Helford Makinder objavio je 1904. godine „Geografsku osovinu istorije“ u kojoj je uveo koncept „Hartlenda“ (zemlja jezgra). A imao je u vidu centralni deo Evroazije, oko kojeg se nalaze unutrašnji luk (Evropa-Arabija-Indokina) i periferni luk (Amerika-Afrika-Okeanija).

Makinder je sugerisao da svetska geopolitika dovodi do sukoba između kontinentalnih imperija Evroazije i pomorskih sila koje se nalaze na ostrvima i arhipelazima van njenih granica, kao i na manjim kontinentima.

Potom je Nikolas Spajkman razvio sopstveni geopolitički koncept „Rimlend“ (Lučna zemlja).

Razradio ga je 1940. godine u delu „Geografija sveta“ u kojem je ukazao da kontinentalne imperije, uključujući SSSR i savez Moskve i Pekinga, mogu da zaustave i obuzdaju luk koji kontrolišu Amerikanci.

Taj njegov luk je obuhvatao obale zapadne i mediteranske Evropa), Bliski istok (arapsko-tursko-persijski svet) i monsunske zemlje (južna i istočna Azija).

Makinder je tvrdio: „Ko vlada Hartlendom vlada svetom“. Zato je predlagao sprečavanje pojave dominantne sile u kontinentalnom delu Evroazije. Jer, ta sila bi težila svetskoj dominaciji i bila bi joj blizu.

NultaTačka/Fakti/SrbinInfo