Sve vesti Tehnologija

ZA 1 SEKUND MOŽE DA SE SKINE 80.000 FILMOVA! JAPANCI OBORILI REKORD U BRZINI INTERNETA

To je verovatno oko 7,6 miliona puta brže od onog što imate kod kuće.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Inženjeri u Japanu postavili su novi svetski rekord u najbržoj brzini interneta – i to tako brzo da biste mogli da preuzmete skoro 80.000 filmova u samo jednoj sekundi.

Demonstracija novog svetskog rekorda u brzini interneta- Demonstration of World Record: 319 Tb/s Trans | EurekAlert!

Potreba za brzinom: Brzina interneta se obično meri količinom podataka koja se može preneti između dva uređaja u jednoj sekundi.

Novi rekord iznosi 319 Tb/s. To je dvostruko više od prethodnog svetskog rekorda u najbržoj brzini interneta i oko 7,6 miliona puta brže od prosečne brzine interneta u SAD -u (42 megabita u sekundi).

Optički kablovi: Različite vrste internet veza prenose podatke preko različitih vrsta hardvera. Na primer, stare telefonske veze oslanjale su se na telefonske žice, dok najbrža vrsta interneta koja je danas dostupna (vlaknasta), koristi optičke kablove.

PUSTITE PO JEDNU SUZU ZA SVE REVAKCINISANE KOJI SE VIŠE NE RAČUNAJU KAO VAKCINISANI *Stav* Mario Bojić

Ovi kablovi prenose podatke pomoću svetlosnih impulsa koji putuju duž tankih optičkih vlakana sa staklenim ili plastičnim jezgrama.

Možda ne bi bilo teško integrisati tehnologiju u postojeću infrastrukturu.

Da bi oborili rekord u najbržoj brzini interneta, istraživači na japanskom Nacionalnom institutu za informaciono -komunikacione tehnologije razvili su eksperimentalno optičko vlakno sa četiri jezgra, umesto samo jednim.

Zatim su kombinovali svoja vlakna sa laserom koji je ispaljivao impulse na različitim talasnim dužinama i tehnikama pojačavanja više signala. To im je omogućilo prenos podataka na udaljenosti većoj od 1.800 milja pri 319 Tb/s.

Savršeno se uklapaju: Laser i pojačala koja su korištena za obaranje najbržeg rekorda brzine interneta nisu jeftini, pa ne očekujte uskoro 300 Tb/s kućnog interneta.

Međutim, postoji jedan deo eksperimenta koji bi mogao imati uticaja na vaš život u ne tako dalekoj budućnosti: optičko vlakno.

Istraživači su uspeli da spakuju sva četiri jezgra u vlakna istog prečnika kao jednožilna vlakna koja se koriste za isporuku današnjeg optičkog interneta. To znači da možda neće biti previše teško integrisati tehnologiju u postojeću infrastrukturu.

„Nadamo se da takva vlakna mogu omogućiti praktičan prenos velike brzine prenosa podataka u kratkom roku, doprinoseći ostvarivanju matičnog komunikacionog sistema neophodnog za širenje novih komunikacionih usluga izvan 5G-a”, pišu u svom radu istraživači.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

NultaTačka/Freethink