Sve vesti Svet

Za nekoliko dana Ajfelov toranj odlazi u mrak- Francuzi gase noćna svetla zbog “energetske krize”

Za nekoliko dana Ajfelov toranj odlazi u mrak- Francuzi gase noćna svetla zbog "energetske krize"

Posetioci Pariza ove jeseni biće razočarani jer će se svetla Ajfelove kule rano zamračiti da bi vlasti sačuvali struju, usred najgore energetske krize koja je pogodila kontinent u skoro pola veka.

Toranj je jedan od mnogih gradskih spomenika i vladinih zgrada koje će rano uveče biti u mraku u francuskoj prestonici.

Grad planira da od 22 sata ugasi spoljašnja svetla na svim državnim zgradama i spomenicima, ali će javnu rasvetu zadržati iz bezbednosnih razloga.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo objavila je 13. septembra da grad planira da smanji potrošnju energije za 10 odsto kako bi uštedio struju tokom zime i ublažio udar rastućih troškova za oko 10 miliona dolara.

Zna da će se sresti uskoro?! Papa Franjo neće prisustvovati sahrani Kraljice Elizabete II

„Svetla se gase od 22 sata u svim opštinskim zgradama, kao što su Gradska većnica ili gradske većnice. Da bi se održala bezbednost Parižana, ostavlja se javna rasveta. Osvetljenje Ajfelove kule će se sada završiti u 23:45“, rekla je Idalgo.

Počevši od 21. septembra, noćni osvetljeni prikaz Ajfelove kule, koji svake godine posete milioni posetilaca Pariza, biće isključen u 23:45, nakon što se vreme posete završi.

Specijalno osvetljenje uveče troši 4 procenta godišnjih troškova za energiju spomenika, navodi se na sajtu .

Idalgo je zatražila od nacionalne vlade da prilagodi osvetljenje na drugim spomenicima u Parizu, kao što su Panteon i Trijumfalna kapija.

„Grad mora da bude primer“, rekla je Idalgo za Liberation .

„Pariz će biti na čelu da deluje.

Prema gradskom sajtu, ako se potrošnja energije smanji na nivo iz 2004. godine, porast cena energije bi koštao Pariz dodatnih 30–34 miliona evra (otprilike 31–36 miliona dolara) ove godine,

Grad će takođe sniziti temperaturu u javnim zgradama za 1,8 stepeni Celzijusa, na 18 stepeni, isključujući one koji opslužuju osetljive grupe, kao što su dnevni boravak i domovi za stare.

Pa nije “iznenada” umro! Bil Gejts se na tviteru “oprostio” od Rodžera Federera

Grejanje državnih zgrada, osim socijalnih stanova, biće odloženo za početak novembra, dok će gradski bazeni biti hladniji za stepen.

Biće isključena topla voda u administrativnim i drugim javnim zgradama, a isključujući one u kojima se nalazi ista osetljiva populacija.

NultaTačka/TheEpochTimes