Sve vesti Svet

Zabrana prodaje tehnologije Rusiji mogla bi da izazove globalni rat mikročipova

Zabrana prodaje tehnologije Rusiji mogla bi da izazove globalni rat mikročipova

Zabrana izvoza tehnologije u Rusiju, kao odgovor na rat u Ukrajini, mogla bi da se odrazi na globalne proizvođače računarskih procesora i poluprovodnika, jer se mnoge ključne komponente za njihovu proizvodnju proizvode isključivo u Rusiji, upozorio je stručnjak za industriju.

„Zabrana gotovih proizvoda za Rusiju će rezultirati uzvratnom zabranom isporuke proizvodnih komponenti i izazvati akutnu nestašicu mikroprocesora za ceo svet. Poređenja radi, situacija sa prekidom snabdevanja krajem 2021. će izgledati kao relativno laka“, kaže Oleg Izumrudov, šef Konzorcijuma ruskih programera za sisteme za skladištenje podataka (RosSHD).

Njegova izjava dolazi nakon što su najveći svetski proizvođači računarskih procesora i poluprovodnika najavili da će se pridružiti sankcijama Rusiji zbog njene vojne kampanje u Ukrajini. Brojni proizvođači tehnologije zaustavili su isporuku proizvoda u Rusiju, uključujući američke kompanije AMD i Intel, dok je najveći svetski proizvođač poluprovodničkih čipova TSMC zaustavio proizvodnju ruskih mikroprocesora Baikal i Elbrus u svojoj fabrici na Tajvanu.

Dok globalne tehnološke kompanije najavljuju odvajanje od Rusije, Izumrudov kaže da bi potencijalni potezi ruske odmazde „ostavili skoro ceo svet bez mikroelektronike“.

Prema rečima stručnjaka, Rusija čini 80% tržišta safirnih podloga – tankih ploča od veštačkog kamena, koje se koriste u „svakom procesoru na svetu“, uključujući i one koje proizvode AMD i Intel.

„Naša pozicija je još jača u specijalnoj hemiji za štampanje linija čipova koristeći ultra čiste komponente. Rusija čini 100% svetske ponude raznih retkih elemenata koji se koriste u ove svrhe“, navodi ekspert.

Ruski odgovor na sankcije: Moguća nacionalizacija kompanija koje su napustile rusko tržište

Prema njegovim rečima, ruske komponente za proizvodnju poluprovodnika bilo bi gotovo nemoguće zameniti.

„Govoriti o sankcijama protiv ruske mikroelektronike nemoguće je bez govora o globalnoj mikroelektronici… Neće biti moguće naglo zameniti Rusiju resursima sa alternativnih lokacija za proizvodnju supstrata, a nema načina da se retki elementi zamene iz Rusije“, navodi Izumrudov.

On kaže da je rok za obezbeđivanje kvaliteta safirnih supstrata, potrebnih za mikročipove, na primer, 30 godina kontinuirane proizvodnje. Postrojenja u kojima se mogu proizvoditi moraju biti locirana u uslovima skoro nulte seizmičke aktivnosti, što znači da su proizvodi preduzeća sličnih onima u Rusiji u seizmički aktivnoj Kaliforniji ili Tajvanu „primetno inferiorniji po kvalitetu i zapremini u odnosu na nivo koji se zahteva u industriji”.

Prema Izumrudovu, čak i u najgorem slučaju, kada zapadne države uspeju da odseku Rusiju od njenih postojećih tehnoloških partnera, Rusija ima niz opcija „za svaki slučaj“ da preorijentiše industriju. Prva opcija je rad sa međunarodnom korporacijom Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) sa sedištem u kontinentalnoj Kini i njenom fabrikom AMEC. Ona je inferiorna u odnosu na TSMC, ali „ovo je privremeno“, kaže Izumrudov.

Pored Kine, dodaje on, Indija bi mogla da bude „partner sa ogromnim potencijalom u IT-u uopšte, a posebno u mikroelektronici“.

„Zemlja je zainteresovana za ulazak na globalno tržište i za to ima sve neophodne osnovne elemente, posebno ljudske resurse. Dovoljno je obratiti pažnju na broj Indijaca u najvišem rukovodstvu IT giganata i startapova, uključujući i oblast mikroelektronike“, objašnjava ekspert, nazivajući mogućnost tehnološke interakcije Rusije sa Indijom „veoma obećavajućom“.

Prema Izumrudovu, postoji i treća opcija, a ona leži u stvaranju novih tehnologija unutar Rusije.

„Pored čisto geografskih rešenja problema, postoji i način da se stvori potpuno novi tehnološki pristup proizvodnji poluprovodnika“, navodi on. Izumrudov predlaže da se silicijum u poluprovodnicima zameni galijum arsenidom, materijalom koji se koristi u infracrvenoj optici i mikroelektronici, što bi omogućilo stvaranje 3D arhitektura čipa umesto trenutno korišćenog 2D štampanja pločica. Proizvodnja ovakvih rešenja uspostavljena je u ruskom gradu Permu za potrebe Ministarstva odbrane, kaže ekspert i dodaje da tehnologija ima potencijal za civilnu primenu i istraživanja o njoj se već sprovode.

Evo šta su sve pokušali da sakriju od VAS- Više od 1.200.000 hakera je u RATU a METE su SVI

Nulta Tačka/RT