Sve vesti Svet

ZADRŽAVANJE PODATAKA O BEZBEDNOSTI VAKCINE NIJE MORALNO PIŠE MEDICINSKI ČASOPIS

ZADRŽAVANJE PODATAKA O BEZBEDNOSTI VAKCINE NIJE MORALNO PIŠE MEDICINSKI ČASOPIS

Britanski medicinski žurnal kritikovao je proizvođače vakcina protiv Covida-19 da „ubiru ogroman profit“ bez odgovarajuće nezavisne provere

British Medical Journal (BMJ) je pozvao regulatore javnog zdravlja i farmaceutske kompanije da odmah objave sve neobrađene podatke iz ispitivanja vakcine protiv Covida-19 radi nezavisnog pregleda, tvrdeći da je „potpuna transparentnost podataka“ stvar „javnog interesa“.

U oštrom uredništvu, pisci – stariji urednik BMJ-a Piter Doši, bivša glavna urednica Fiona Godli i njen naslednik Kamran Abasi, optužuju farmaceutske kompanije da „ubiru ogroman profit bez adekvatnog nezavisnog ispitivanja njihovih naučnih tvrdnji“.

Najmanje tri od mnogih kompanija koje proizvode vakcine protiv Covida-19 imale su u prošlosti krivične i građanske nagodbe koje su ih koštale milijardi dolara. Jedna se izjasnila krivom za prevaru. Druge kompanije nemaju iskustva pre Covid-a.

Uređivački kolektiv posebno proziva kompanije Pfizer, Moderna i AstraZeneca što ne pružaju „blagovremeni pristup“ „anonimizovanim podacima o pojedinačnim učesnicima“ iz svojih kliničkih ispitivanja. Ovi detaljni podaci dostupni su regulatorima poput američke Uprave za hranu i lekove (FDA), koja je prošlog meseca rekla sudiji da mu da rok od 75 godina da objavi sve podatke koji se odnose na vakcinu Pfizer-BioNTech.

ŠVAJCARSKA NA PUTU UKIDANJA KOVID PROPUSNICA KAŽE TAMOŠNJI MINISTAR ZDRAVLJA

Međutim, BMJ je rekao da je Pfizer – čije je ispitivanje „finansirala kompanija, a dizajnirali, vodili, analizirali i kreirali zaposleni u Pfizeru“ – naznačio da neće razmatrati zahteve za podacima do maja 2025., pune dve godine nakon što je primarna studija završena.

Ovaj nedostatak pristupa podacima je „dosledan među proizvođačima vakcina“, pišu urednici, napominjući da industrija nije „zakonski obavezna“ da poštuje zahteve nezavisnih istraživača.

Dalje, oni ističu da regulatorna tela kao što su Health Canada i Evropska agencija za lekove čak ne „primaju ili analiziraju“ podatke o ispitivanjima, dok Regulatorna agencija za lekove i zdravstvene proizvode Velike Britanije ne „proaktivno objavljuje“ takve informacije.

“Svrha regulatora nije da igraju kako korporacije sviraju i tako ih bogate, već da zaštite interes svoga naroda”, zaključili su oni.

Nulta Tačka/RT