Sve vesti Svet

ZAHAROVA: Od novih mera EU protiv Rusije profitira samo Amerika

ZAHAROVA: Od novih mera EU protiv Rusije profitira samo Amerika

Spremnost Evropske unije za nove sankcije protiv Rusije je korisna samo Sjedinjenim Američkim Državama, jer profitira samo Vašington, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova komentarišući zaključke nedavnog zasedanja Evropskog saveta u Briselu.

„Pokazujući spremnost za uvođenje novih sankcija Rusiji, u Briselu zaboravljaju da dodaju, da će njihovo uvođenje biti korisno samo za Sjedinjene Američke Države, profitirajući od odliva kapitala iz EU i povećavajući snabdevanje evropskih tržišta svojim naoružanjem i tečnim prirodnim gasom po previsokim cenama“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Zaharova je dodala da Evropska unija sankcijama protiv Rusije podriva ekonomiju zemalja EU i osuđuje Evropljane na neverovatno visoke cene goriva i električne energije.

„Briselski zvaničnici svojim postupcima, u stvari, podrivaju ekonomiju zemalja Evropske unije koje su sasvim otrgnute od realnosti. Oni osuđuju obične Evropljane na slom socijalno orijentisanog ekonomskog modela, život u uslovima previsokih cena električne energije i goriva, smanjenje socijalnih isplata u korist vojnih budžeta, galopirajuću inflaciju i masovnu nezaposlenost“, zaključuje Zaharova.

Ranije je šef Evropskog saveta Šarl Mišel, nakon samita Evropske unije održanog 24-25. marta, saopštio da su lideri Evropske unije izrazili spremnost da sprovedu nove mere i da rade na obezbeđivanju efikasnosti postojećih sankcija protiv Rusije.

Pored toga, on je ukazao na to da u Evropskoj uniji shvataju da postoje putevi da se zaobiđu evropske sankcije protiv Rusije, kao i da će se preduzeti diplomatski napori u sprečavanju takvih mogućnosti.

Nulta Tačka/Sputnik