Sve vesti Svet

Zakerbergovo Fejsbuk carstvo u kolapsu

Zakerbergovo Fejsbuk carstvo u kolapsu

Nekada šesta firma po veličini na svetu sa vrednošću od preko 1 bilion dolara, Facebook-ova matična kompanija Meta završila je trgovanje u četvrtak sa vrednošću od 565 milijardi dolara. Prema podacima koje je prikupio Blumberg, ovaj gigant društvenih medija ispao je sa liste 10 najvećih svetskih kompanija po tržišnoj vrednosti, pogođen najgorim mesečnim padom akcija ikada.

Propast akcija stavila je kompaniju Marka Zakerberga na 11. mesto iza kineske Tencent Holdings. Gigant proizvodnje čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) drži deveto mesto. Na listi najvrednijih svetskih kompanija, rangiranih po tržišnoj kapitalizaciji, nalaze se Apple, Microsoft, Aramco, Alphabet, Amazon, Tesla, Berkshire Hathavay i Nvidia.

Podaci pokazuju da vrednost koja je izbrisana rasprodajom Metinih akcija premašuje tržišne granice svih osim osam kompanija u S&P 500 indeksu. Cena akcija Mete pala je za oko 40% od početka godine nakon što je kompanija pre dve nedelje izvestila da je njena platforma društvenih medija Facebook izgubila oko milion korisnika od trećeg do četvrtog kvartala 2021. To je prvi takav pad za kompaniju u svojoj 18-godišnjoj istoriji.

Iznenadna smrt, opet!? Sudija pao i umro u toku fudbalske utakmice (VIDEO)

Akcije Mete su 3. februara pale za 26,4% nakon što je kompanija objavila svoje prognoze slabije od očekivanih. Gubitak tržišne kapitalizacije od 240 milijardi dolara bio je najveći jednodnevni gubitak u istoriji američke kompanije. Lična neto vrednost generalnog direktora Marka Zakerberga pala je za više od 46 milijardi dolara u odnosu na početak godine, on trenutno vredi 78,8 milijardi dolara.

Od tada, cena akcija Mete je nastavila da pada, izgubivši još 13% do danas. Kompanija je upozorila da će ostatak godine biti neizvestan jer se bavi „makroekonomskim izazovima“ i nastavlja svoj dugoročni strateški pomak „ka izgradnji metaverzuma“.

NAJNOVIJI VIDEO IZ BUNKERA! MARIO ZNA I ANA DRAGOVIĆ

Nulta Tačka/RT