Sve vesti Svet

ZAPAD se obavezuje da će Ukrajini da pruža sve vrste pomoći koliko god bude potrebno

ZAPAD se obavezuje da će Ukrajini da pruža sve vrste pomoći koliko god bude potrebno

Lideri G7 planiraju da nastave da pružaju Ukrajini sve vrste pomoći „koliko god to bude potrebno“

Grupa sedam (G7) će se obavezati da će pružiti podršku Ukrajini u svim mogućim oblicima „koliko god to bude potrebno“, navodi se u nacrtu saopštenja samita, u koji je uvid imao Blumberg.

Trodnevni sastanak lidera G7 počeo je u nedelju u Bavarskoj u Nemačkoj, a na dnevnom redu dominira ukrajinski sukob.

„Nastavićemo da pružamo finansijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku i stajaćemo uz Ukrajinu koliko god bude potrebno“, navodi se u nacrtu saopštenja lidera.

Rusija je upozorila SAD, EU i njihove saveznike da Ukrajini ne daju oružje, rekavši da bi to samo produžilo sukob. Međutim, zapadni lideri su ignorisali ta upozorenja. Britanski premijer Boris Džonson i francuski predsednik Emanuel Makron složili su se u nedelju da nastave da pružaju vojnu podršku Kijevu kako bi „ojačali svoju ruku i u ratu i u svim budućim pregovorima“.

Čini se da su se lideri G7 složili da održe ekonomski pritisak na Rusiju dok ona nastavlja ofanzivu u Ukrajini. Britanska vlada je ranije najavila da će tokom samita SAD, Velika Britanija, Kanada i Japan zabraniti uvoz ruskog zlata. Američki državni sekretar Entoni Blinken je kasnije tvrdio da bi embargo lišio Moskvu oko 19 milijardi dolara godišnjeg prihoda.

Ovo je opasnije od VIRUSA i RATA-Kontrola uma kroz APOKALIPTIČNE NASLOVE

Prema Rojtersu, G7 takođe vodi „veoma konstruktivne“ razgovore o potencijalnom ograničenju cene uvoza ruske nafte.

Nemački kancelar Olaf Šolc priznao je u nedelju da se zapadni svet sada suočava sa mnogim izazovima: padom stope rasta, rastućom inflacijom, nedostatkom sirovina i prekidom lanaca snabdevanja. Međutim, on je izrazio uverenje da će G7 „sa ovog samita uspeti da pošalje veoma jasan signal jedinstva i odlučne akcije“.

Njegove primedbe ponovio je i američki predsednik Džo Bajden, koji je tvrdio da, iako se ruski predsednik Vladimir Putin nadao „da će se NATO i G7 nekako rascepiti“, oni to nisu učinili niti će to učiniti.

Putin je, u međuvremenu, u petak govorio o G7, tvrdeći da trenutna ekonomska previranja širom sveta nemaju mnogo veze sa sukobom u Ukrajini i da su rezultat „više godina neodgovorne makroekonomske politike“ koje se pridržavaju zemalja G7.

NultaTačka