Srbija Sve vesti

ZAŠTITNIK GRAĐANA! MINISTARSTVO ODBRANE DA POVUČE ODLUKU O OBAVEZNOJ VAKCINACIJI PRIPADNIKA VOJSKE SRBIJE

ZAŠTITNIK GRAĐANA! MINISTARSTVO ODBRANE DA POVUČE ODLUKU O OBAVEZNOJ VAKCINACIJI PRIPADNIKA VOJSKE SRBIJE

Zaštitnik građana je saopštio da je Ministarstvo odbrane, Generalštab Vojske Srbije načinio propust u radu naređenjem o obaveznoj imunizaciji protiv kovida-19 profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, kao i organizovanjem sprovođenja obavezne vakcinacije.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

„Ovakvo postupanje Ministarstva odbrane je imalo za posledicu višestruku povredu principa dobre uprave, koji se ogledaju u povredi prava za poštovanje zakona, budući da je organizovanjem obavezne imunizacije profesionalnih pripadnika Vojske Srbije na navedeni način postupljeno protivno obavezujućim normama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojima je regulisano koje kategorije stanovništva i pod kojim uslovima se mogu obavezno vakcinisati i povredi prava na nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta pripadnika Vojske Srbije, koji su obavezani da prime vakcinu bez obzira na to da li pristaju na takvu meru zdravstvene zaštite“, navodi se u saopštenju Zaštitnika.

U skladu sa tim, upućene su preporuke Ministarstvu odbrane da poništi naređenje o obaveznoj vakcinaciji i da prestane sa daljim sprovođenjem tog naređenja.

40% BRITANACA ŽELI DA NOSI MASKE ZAUVEK A NEVAKCINISANIMA ŽELE TRAJNU ZABRANU PUTOVANJA

Zaštitnik građana naložio je poništavanje naređenja kojim se uvodi obavezna vakcinacija u Vojsci Srbije, saopštio je Vojni sindikat Srbije, pozivajući se na obaveštenje koje je dobio od kancelarije ombudsmana.

„Profesionalni pripadnici Vojske Srbije, članovi Vojnog sindikata Srbije, koji su oštećeni prisilnom vakcinacijom mogu se obratiti sindikatu za pravnu pomoć“, navodi se u tom saopštenju.

Sindikat dodaje da ga je kancelarija Zaštitnika građana obavestila da je u postupku kontrole Ministarstva odbrane, po pritužbi Vojnog sindikata Srbije o sprovođenju prisilne vakcinacije nad profesionalnim pripadnicima Vojske Srbije, „utvrđen niz propusta“.

Još jednom iznosimo stav da Vojni sindikat Srbije podržava imuizaciju protiv kovida-19 vakcinacijom i pozivamo sve pripadnike sistema odbrane da se vakcinišu, ali samo dok se vakcinacija ne sprovodi na uštrb elementarnih ljudskih prava garantovanih Ustavom, međunarodnim konvencijama i zakonima i protiv volje svakog pojedinca“, dodaje se u saopštenju.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”