Sve vesti Svet

ZAŠTO KINA NE ŽELI DA DOZVOLI DRUGU ISTRAGU SZO-a O POREKLU ,,COVID-a 19” ?!

Prošlog meseca, generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije(SZO) Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da će druga faza istrage SZO o poreklu koronavirusa uključivati reviziju laboratorija i istraživačkih ustanova u kineskom Vuhanu, gde su prvi slučajevi COVID-19 registrovani u decembru 2019.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Kina je odbacila poziv Svetske zdravstvene organizacije(SZO) da „rade zajedno“ na drugoj istrazi o poreklu koronavirusa, insistirajući da je početna istraga koju je vodila SZO u martu bila dovoljna i da Peking preferira naučne dokaze a ne političke da bi se došlo do toga kako je počela „najgora pandemija veka“.

Portparol SZO Fadela Chaib najavila je u petak da će nova Međunarodna naučno-savetodavna grupa za poreklo novih patogena započeti „brzi poduhvat“ daljih studija o poreklu COVID-19.

Novu fazu pozdravio je Vašington, koji je izrazio nadu da će „naglasak na naučno zasnovanim studijama i dokazima koji su bazirani na podacima, doprineti da se otkrije poreklo ove pandemije“ i da će to biti pomoć „boljem otkrivanju, sprečavanju i odgovoru na buduće epidemije “.

„Protivimo se političkoj istrazi… i napuštanju zajedničkog izveštaja. Mi podržavamo naučno istraživanje“, rekao je novinarima u petak potpredsednik kineske diplomatije Ma Zhaoxu, dodajući da su„ zaključci i preporuke zajedničkog izveštaja SZO i Kine priznati od strane međunarodne zajednice i naučne zajednice“.

MARIO ZNA I VLADIMIR ČIČAREVIĆ U INTERVJUU KOJI PROBIJA GRANICE!

Tvrdio je da „budući globalni rad na istrazi treba i može se samo dalje odvijati na osnovu ovog izveštaja, umesto da se započinje novi“.

U dokumentu koji se odnosi na misiju SZO za utvrđivanje činjenica u Kini, telo Ujedinjenih nacija zaključilo je da je mogućnost da je virus “pobegao” iz državne laboratorije u Vuhanovom institutu za virusologiju(VIV) „krajnje mala“. Stručnjaci SZO tvrde da postoji velika mogućnost da se virus prenese na ljude od slepih miševa preko druge životinje.

Peking poziva na ispitivanje američke laboratorije Fort Detrick

Primedbe Ma Zhaoxu-a usledile su nekoliko nedelja nakon što je kineska Nacionalna zdravstvena komisija naglasila da Peking, kriterijume SZO za drugu fazu istrage o poreklu koronavirusa smatra uvredljivim, i da ih neće slediti.

„Naučnici su postigli konsenzus da je COVID-19 prirodnog porekla. Stručnjaci su objavili saopštenje u kojem se kaže da nema dokaza o veštačkom poreklu COVID-19 i njegovom “curenju” iz laboratorije”, rekao je predstavnik komisije.

Pored toga, pojavili su se izveštaji u kojima se tvrdi da Peking pojačava napore da natera SZO da otvori istragu u laboratoriji američkog Vojnomedicinskog instituta za infektivne bolesti(USAMRIID) u Fort Detrick-u, Merilend.

U navodnom pismu SZO-u, Peking je naglasio da je Kina dozvolila zapadnim virolozima i predstavnicima američkih medija da posete WIV(Wuhan Institute of Virology), dok SAD nisu sledile primer sa Fort Detrick-om, niti su podelile bilo kakve podatke sa „zemljama, uključujući Kinu, koje su nezavisne od američkog geopolitičkog uticaja“.

Institut za medicinska istraživanja zaraznih bolesti američke vojske(USAMRIID) u Fort Detrick-u, Merilend, nakratko je zatvoren 2019. godine nakon inspekcije američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti(CDC). Laboratorija je rekla da je razlog za zatvaranje „tekuća infrastrukturna pitanja sa dekontaminacijom otpadnih voda“.

Državni kineski tabloid Global Times je, pak, objavio ono što je opisao kao prepisku putem e-pošte između zvaničnika CDC-a u USAMRIID-u od 2018. do 2019. godine, koja je otkrila nekoliko kršenja protokola u laboratoriji Fort Detrick tokom inspekcija CDC-a 2019. godine.

Tabloid se pozvao na neimenovani izvor koji tvrdi da su „neki visoko patogeni“ virusi u laboratoriji „verovatno pušteni“ kao rezultat navodnih kršenja protokola. Izvor je takođe optužio američku vojsku da “nikada” nije rekla javnosti “šta rade”.

Krajem maja, predsednik Joe Biden dao je američkoj obaveštajnoj zajednici 90 dana da sastavi izveštaj o ponovnom ispitivanju porekla koronavirusa i utvrđivanju da li je bolest procurela iz laboratorije ili se sa zaražene životinje prenela na čoveka.

Bivša američka administracija više puta je tvrdila da COVID-19 potiče iz laboratorije u Vuhanu, a bivši predsednik Donald Trump je bolest nazvao „kineskim virusom“. Peking je dosledno odbijao optužbe, pozivajući Vašington da prestane da politizuje to pitanje i insistirao na tome da je koronavirus možda procurio iz laboratorije američke vojske.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”