Sve vesti Svet

Zastupnik zaključavanja priznaje da se nikada nije ni razmišljalo o posledicama takvih mera

Zastupnik zaključavanja priznaje da se nikada nije ni razmišljalo o posledicama takvih mera

Profesor koji se zalagao za duže zatvaranje u svojoj ulozi vladinog savetnika SAGE-a sada priznaje da negativni uticaji zatvaranja nikada nisu bili uključeni u modeliranje SAGE-a i da je trebalo da budu.

Profesor Džon Edmunds bio je deo SAGE tima koji je sugerisao vladi da će biti 6.000 smrtnih slučajeva Omikrona dnevno u odsustvu još jednog zaključavanja krajem prošle godine.

U stvarnosti, broj mrtvih se nikada nije približio tom broju, jer se pokazalo da su proricatelji još jednom spektakularno pogrešili.

Sada Edmunds priznaje da su ekonomska šteta i negativni zdravstveni efekti zatvaranja bili štete koje su „u principu“ mogle biti uključene u modele „ali u praksi nisu“.

Profesor je pozvao na produženo zatvaranje u leto 2021. i rekao da vlada „preuzima rizik“ ukidanjem ograničenja, ali sada kaže da su neke od alarmantnih projekcija smrti koje je izneo SAGE „zaista za plakati“.

„Epidemiološki model je samo jedna komponenta [donošenja odluka] i pitao sam se i brinuo sam da smo imali preveliki pritisak“, rekao je Edmunds.

„Naravno, postoji ogroman ekonomski uticaj mnogih intervencija i drugih indirektnih uticaja na psihičko zdravlje i tako dalje. Sada bi ove stvari u principu mogle da budu uključene, ali u praksi nisu“, dodao je on.

„Radost će biti na nebu zbog jednog grešnika koji se kaje i svega toga – ali ne možete a da ne osetite da je kajanje veoma zgodno dok se udaljavamo od pandemije i ljudi počinju da gledaju sa više objektivnosti na sve lude, skupe stvari koje su urađene u ime ‘nauke’ i po nalogu eksperata”, piše Vil Džons.

Edmunds je još jedan pojedinac koji se, nakon što se nekada žestoko zalagao za strože i duže zatvaranje, sada kaje i priznaje da su bili greška i beži sa broda koji tone, što je ceo narativ o zaključavanju.

Kao što smo nedavno istakli, brojke Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da je Švedska imala manje smrtnih slučajeva od COVID-a po glavi stanovnika od većeg dela Evrope uprkos tome što je odbila da sprovede stroge mere zaključavanja i maske kao mnoge druge zemlje u blizini.

Studija objavljena u časopisu Royal Society Open Science prošlog meseca pokazala je da su blokade u Velikoj Britaniji uzrokovale da oko 60.000 dece pati od kliničke depresije.

Velika studija Univerziteta Džons Hopkins ranije ove godine zaključila je da su globalna zatvaranja imala mnogo štetniji uticaj na društvo nego što su donela bilo kakvu korist, a istraživači su rekli da su „neosnovana i da ih treba odbaciti kao instrument politike pandemije”.

Zagovornici zaključavanja bili su na pogrešnoj strani istorije, nešto što bi trebalo da bude najvažnije ako zdravstvene vlasti ponovo pokušaju da zaključaju delove društva kada udari sledeća pandemija, jer nam je Bil Gejts praktično garantovao da će se to dogoditi.

Nulta Tačka/ZeroHedge