Sve vesti Svet

ZBOG NEKOLIKO OBOLELIH OD DELTA VARIJANTE KINEZI ZATVARAJU SVE! ZAPEČANJENE ZGRADE, PARKOVI, GRADSKI CENTRI

Kineske vlasti za javno zdravstvo prebrojale su u četvrtak još 62 lokalno prenesena slučaja COVID-a, kako javljaju uzrokovanu varijantom delta, koja je u njihovim medijima opisana kao najraširenija epidemija u Kini otkad je COVID prvi put izbio iz Wuhana pre više od 18 meseci. Osim toga u četvrtak su prijavljena 54 nova asimptomatska slučaja, od kojih su 32 lokalno prenesena.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Vlasti su naredili nove karantine i zabrane putovanja kako bi pokušale da spreče širenje ,,varijante” u skladu sa kineskim pristupom ,,nulte tolerancije” u suzbijanju COVID-a a u četvrtak su vlasti u Pekingu naredile putnicima da otpočnu karantin od 14 dana. Stambeni objekti u određenim naseljima takođe su zapečaćeni.

Naredba dolazi nakon što su tri osobe u četvrtak u Pekingu bile pozitivne. Svaki slučaj bio je povezan sa zaraženim putnikom koji se vratio iz popularne turističke destinacije u provinciji Hunan, u kojoj je zabeležen mali broj slučajeva.

Millions under virus lockdown as China battles Delta outbreak - France 24

Epidemija, koja je počela na aerodromu u Nanjingu, već se proširila na 17 od 23 kineske provincije. Još nacionalnih ograničenja koja su uvedena u četvrtak uključuju zatvaranje bioskopa u područjima sa srednjim do visokim rizikom.

Uprkos tome što je prijavljeno samo 9 slučajeva od početka poslednje epidemije, Peking je zabranio putnicima pristup žarištima, otkazao velike izložbe u glavnom gradu i ograničio broj putnika u podzemnoj železnici u vreme najvećih gužvi, prenosi državna novinska agencija Xinhua. Broj posetilaca je takođe ograničen na javnim mestima kao što su parkovi, bioskopi i biblioteke.

Šangaj, finansijski kapital Kine, takođe je u pripravnosti, iako je izvestio samo o jednom lokalnom slučaju vezanom za poslednji talas. Nova ograničenja uključuju obrazovno odeljenje koje od svih nastavnika i učenika koji se nalaze u visokorizičnom prodručju zahteva 14- dnevni karantin i duplo testiranje, dok je nekoliko škola odložilo registraciju za sledeće polugodište.

U Hunanu, koji je bio zatvoren tri dana, produženo je ograničenje za centar grada za još pet dana nakon što je 18 ljudi koji su se testirali, pozitivno.

U međuvremenu u Chongqingu, koji se nalazi na jugozapadu Kine, jedan asimptomatski slučaj prijavljen u sredu podstaknuo je okrug Fengije da zatvori stambeni kompleks i zatvori park.

Saobraćaj se smanjio na nekim tipično kineskim gradskim putevima. Jutarnje gužve u Pekingu pale su 30% u odnosu na prošlu nedelju dok je obim saobraćajnih gužvi na putevima u drugim gradovima, poput Šangaja i Yangzhoua takođe neznatno manji, prema podacima kineske tehnološke kompanije Baidu.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”