Sve vesti Svet

ZELENA ENERGIJA Angele Merkel bacila je EU na kolena! To trenutno Bajden radi Americi a ni ostatak sveta nije siguran

ZELENA ENERGIJA Angele Merkel bacila je EU na kolena! To trenutno Bajden radi Americi a ni ostatak sveta nije siguran

Sećate se kako su se svet, a posebno američki mediji, udvarali bivšoj nemačkoj kancelarki Angeli Merkel?

Obožavanje je bilo toliko preterano da je časopis Tajm 2015. proglasio Merkelovu „osobom godine“. Opisali su je kao „kancelarku slobodnog sveta“, a Merkelina zelena energija je predstavljena kao budućnost Evrope.

Danas, Nemci trpe gorke plodove skoro svake velike ekonomske i geopolitičke odluke koju je Merkelova donela kao kancelarka.

Počnite sa nemačkom ekonomijom koju je pokušala da resetuje za 21. vek, što podseća na to kako predsednik Džo Bajden objašnjava biračima umornim od inflacije da prolazimo kroz „neverovatnu tranziciju“.

Ali Merkelina Nemačka je bila ispred nas u svojoj „tranziciji“. Danas je nemačka privreda u rasulu. Nedavni naslov Business Insider-a rezimirao je haos: „Nemačka industrija bi mogla da propadne zbog smanjenja isporuke prirodnog gasa iz Rusije“. Dejli telegraf je nedavno opisao Nemačku kao „bolesnog čoveka Evrope“. Stvari postaju toliko očajne da Nemci sada razmišljaju o racionalizaciji gasa za svoje glavne industrije kako bi zadržali svetla.

Kako je jedna od pet najbogatijih zemalja na svetu tako brzo ušla u ovaj ekonomski jarak?

Bila je to Merkelina vizija nove Nemačke. Merkelova je bila ta koja je pre deceniju donela odluku da Nemačku udalji od fosilnih goriva i nuklearne energije i umesto toga „pređe na zeleno“. Njen krstaški rat za zelenu energiju, koji su ekolozi najavljivali kao model za svet, umalo je doveo do bankrota nemačke proizvodne privrede sve dok ceo debakl solarne energije i energije vetra nije potopljen. (Nažalost, Bajden očigledno nikada nije dobio taj dopis.)

Merkelova je, protivno savetu tadašnjeg predsednika Donalda Trampa, donela odluku da izgradi gasovod Severni tok. Kada je Tramp mudro upozorio 2018. da će Nemci požaliti dan kada su postali preterano zavisni od energije ruskog predsednika Vladimira Putina, administracija Merkelove se otvoreno ismevala. Sada Merkelina zelena energija vuče Nemačku u kolaps.

SUBOTA 20:30h- OVO su hteli da SAKRIJU OD VAS- Desilo se nešto što će PROMENITI NAŠU BUDUĆNOST

Putin nije jedini koji se obogatio na greškama Merkelove. Pregovarala je o trgovinskim sporazumima sa Kinom, očigledno potkopavajući Trampovu strategiju ekonomske izolacije pretnje iz Pekinga. Odabrala je da uskladi Nemačku sa odmetničkim i militarističkim režimima u Rusiji, Kini i Iranu. Ovo je pomoglo da se potkopaju bliske veze NATO-a i Nemačke sa Sjedinjenim Državama posle Drugog svetskog rata.

Odbila je da poveća 4% BDP-a koje Nemačka duguje NATO-u za odbranu Evrope kada je Tramp to zahtevao. Da su Nemci i Evropljani poslušali Trampov savet, možda se debakl Ukrajine ne bi dogodio.

Američki mediji, za sve ovo vreme dok je Merkelova vodila Nemačku preko litice zelene energije, stali su na Merkelinu stranu u njenom otvorenom sporu sa Trampom. Suzan Glaser iz New Jorker-a je 2018. frknula da je Tramp „zaratio protiv Merkelove i Evrope“ i da je zemljama NATO-a „ponestajalo strpljenja sa Trampom“.

Ta izjava je danas glupa, s obzirom na kolaps evra i ekonomski pad širom kontinenta.

Čak i kao zaštitnik životne sredine, spasilac evrope i Merkelova zelena energija je bila promašaj. Merkelova je privela nemačku industriju na skupu i nepouzdanu „obnovljivu“ energiju odbacivanjem prirodnog gasa i zatvaranjem nuklearnih elektrana. Eksperiment je nesrećno propao, i sada Nemačka uveliko povećava udeo svoje snage koji dolazi od sagorevanja uglja. To nije strategija za zaustavljanje klimatskih promena.

Pod slabim vođstvom Merkelove, evro je uskoro trebalo da zameni dolar kao svetsku valutu. Umesto toga, evro je valuta u kolapsu. Čak je i ruska rublja jača.

Rusija iznosi nove tvrdnje o biolaboratorijima u Ukrajini koje je finansirao Hanter Bajden

Merkelizam se može sažeti kao strategija pokroviteljstva neprijatelja i otuđenja saveznika. Sada je jasno da je nasleđe Merkelizma haotičan svet i umanjena Nemačka.

Ispostavilo se da je mir kroz slabost propala strategija nacionalne i ekonomske bezbednosti. Ako je Merkelova bila „kancelarka slobodnog sveta“, zašto današnji svet nije bezbedniji?

Nije čistiji.

Nije slobodniji.

I to nije prosperitetnije mesto.

Ukratko, svaka veća odluka koju je donela u vezi sa globalnim poslovima činila je svet opasnijim, manje slobodnim i manje prosperitetnim. Ona je za Nemačku bila ono što je Bajden bio za SAD – potpuni i sumorni neuspeh.

Nadajmo se da ćemo ovo shvatiti brže nego Nemci.

NultaTačka/WashingtonExaminer