Sve vesti Svet

Zelenski otkrio koliko se stranih plaćenika pridružilo Ukrajincima

Zelenski otkrio koliko se stranih plaćenika pridružilo Ukrajincima

Oko svega 16.000 stranih „dobrovoljaca“ kreće u Ukrajinu da se bore protiv Rusije, izjavio je u četvrtak predsednik Vladimir Zelenski. Militanti dolaze dok zemlja nastavlja da prima raskošnu vojnu pomoć iz inostranstva, dodao je on.

„Ukrajina nastavlja da svakodnevno dobija oružje od naših partnera, od pravih prijatelja. A oružje je svakim danom sve moćnije“, rekao je Zelenski u snimljenom obraćanju na društvenim mrežama.

“Ukrajina već dočekuje strane dobrovoljce koji dolaze u našu zemlju. Prva grupa je 16.000 ljudi. Dolaze da brane slobodu, brane život. Za nas, za sve. I to će biti uspeh, siguran sam”.

Ranije je Ukrajina najavila stvaranje Međunarodne legije teritorijalne odbrane, paravojne jedinice koju podržava država i koja je namenjena pridruživanju stranih boraca. Nekoliko evropskih zemalja je već reklo da neće sprečavati svoje građane da putuju da ratuju u Ukrajini.

RAMZAN KADIROV otvorio lov na komadante nacističkog bataljona „Azov“: 500.000 dolara za glavu svakog komadanta

Međunarodni dobrovoljci i navodni plaćenici dugo su bili uključeni u sukob na istoku Ukrajine, gde su se kijevske trupe suočile sa otcepljenim republikama Donjeck i Lugansk. Nedelju dana pre nego što je Moskva pokrenula ofanzivu na Ukrajinu, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je primetio porast angažovanja plaćenika, navodeći da su strani borci bili na putu za Donbas da podrže ukrajinsku vojsku i da gađaju teritoriju Rusiju.

„Postoje informacije da se regrutuju plaćenici sa Kosova, iz Albanije i Bosne i Hercegovine za transport u Donbas, kako bi se destabilizovala Rusija. Proveravamo to“, rekao je Lavrov tada za RT.

Rusija je prošle nedelje pokrenula svoju vojnu operaciju velikih razmera u susednoj Ukrajini, tvrdeći da je to jedina preostala opcija za zaštitu Donjecka i Luganska, kao i navodeći ciljeve za „denacifikaciju“ i „demilitarizaciju“ zemlje. Kijev je napad označio kao „ničim izazvan“, naglašavajući da nema planova da silom ponovo zauzme regione. Donjeck i Lugansk su se odvojili od Ukrajine 2014. godine nakon događaja na Majdanu u Kijevu koji su zbacili vladu zemlje.

NAJNOVIJI INTERVJU IZ BUNKERA! MARIO ZNA i VLADIMIR ČIČAREVIĆ- Sada je sve jasno- Srbija je jedna ogromna KINESKA laboratorija

Nulta Tačka/RT