Sve vesti Svet

ŽELITE LI KOKTEL? U Južnoj Koreji posle Fajzerove vakcine daju dozu Astra Zeneke.

ŽELITE LI KOKTEL? U Južnoj Koreji posle Fajzerove vakcine daju dozu Astra Zeneke.

Južna Koreja će koristiti Fajzerovu vakcinu protiv Kovid-a kao drugu dozu za 760.000 ljudi koji su već dobili prvu dozu kompanije AstraZeneka, pridružujući se sve većem spisku zemalja koje su pomešale dve doze vakcina.

Seul je odluku doneo zbog odložene isporuke 835.000 doza AstraZeneke koja se očekivala do kraja meseca. Zvaničnici su se nadali da će te vakcine iskoristiti kao drugu dozu za oko 760.000 zdravstvenih radnika koji su već primili prvu dozu u Aprilu. S obzirom da se doze sada očekuju tek u Julu ili kasnije, južnokorejska anti – kovid grupa najavila je da će koristiti Fajzerovu vakcinu kao zamenu – strategiju koja je već u praksi u nekoliko drugih zemalja.

NULTA TAČKA NA TELEGRAMU! PRONAĐITE NAS TAMO GDE NEMA CENZURE! BUDITE DEO SLOBODNE BUDUĆNOSTI

Očekuje se da će mešanje doza pomoći Južnoj Koreji da postigne svoj cilj da vakciniše 70% stanovništva do Septembra. Do sada je prva doza primenjena na oko 27% stanovništva.

U Maju je Južna Koreja započela kliničko ispitivanje čiji je cilj utvrđivanje sigurnosti kombinovanja doza AstraZeneke i Fajzera, usled zabrinutosti za snabdevanje već pomenute vakcine.

Južna Koreja je bila jedna od nekoliko država koja je zaustavila uvođenje vakcine AZ kao mera predostrožnosti nakon izveštaja koji povezuju tu vakcinu sa krvnim ugrušcima. Državne zdravstvene vlasti su kasnije ponovo odobrile upotrebu leka, preporučujući ga svim ljudima starijim od 30 godina.

U Španiji i Kanadi mešanje doza dobilo je zeleno svetlo jer se na njega gleda kao na način za ublažavanje potencijalnog rizika od nastanka krvnih ugrušaka povezanih sa vakcinom AstraZeneka. Iako praksa još još uvek nije široko rasprostranjena, istraživanja sugerišu da je bezbedna i efikasna. U Maju je španska studija zaključila da je primena druge doze Fajzera onima koji su primili AZ kao prvu dozu, bezbedna. Istraživači su primetili da se antitela povećavaju sedmostruko u poređenju sa onima kojima uopšte nije data druga doza.

U VREME NAJVEĆE CENZURE MEDIJA IKADA VAŠA ULOGA JE VIŠE NEGO ZNAČAJNA! ZATO PODELITE OVAJ ČLANAK SA LJUDIMA KOJE ĆE MOŽDA OVA VEST ZAINTERESOVATI.