Sve vesti Svet

Američki potpukovnik: Ukrajince čeka totalni poraz

Američki potpukovnik: Ukrajince čeka totalni poraz

Američki potpukovnik Danijel Dejvis najavio je poraz Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu.

O tome je govorio na kanalu Foks NJuz.

-Ako pogledate odnos snaga, posebno na bojnom polju, videćete da Rusija ima ogromnu prednost, rekao je on.

Prema rečima oficira, Zapad nema racionalnih osnova da se nada da će Oružane snage Ukrajine promeniti situaciju. Ruska vojska metodično napreduje i razbija ukrajinske oružane snage, značajno smanjujući njihovu borbenu sposobnost, dodao je Dejvis.

Kako je potpukovnik primetio, SAD i Evropska unija su poslale jedva desetinu naoružanja koje je Kijevu bilo potrebno za stvaranje bar nekog pariteta, tako da je poraz režima Zelenskog neizbežan. On je kritikovao američku vladu zbog pokušaja da nanese štetu Rusiji na račun Ukrajine.

-Mislim da to nije fer igra. Neće se završiti baš dobro za Vašington, rezimirao je potpukovnik.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane režima u Kijevu“.

Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe i od 25. marta su završile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine. Glavni cilj je oslobođenje Donbasa.

Nulta Tačka/Novosti