Sve vesti Svet

Zemlja EU udvostručila uvoz ruskog gasa

Zemlja EU udvostručila uvoz ruskog gasa

Količina ruskog gasa koju je Španija kupila u avgustu porasla je za 102,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci koje je u ponedeljak objavila španska energetska kompanija Enagas.

U izveštaju se ističe da je Madrid kupio 4.505 gigavat sati (GWh) gasa iz Moskve u poređenju sa 2.228 GWh u avgustu 2021. U međuvremenu, uvoz iz Alžira, tradicionalno glavnog snabdevača gasom u zemlji, opao je za 34,8%.

Podaci su takođe pokazali da je uvoz iz Sjedinjenih Država činio 26,5% isporuka. Rusija je zauzela peto mesto među glavnim dobavljačima u zemlji (11,8%), posle SAD, Alžira, Nigerije i Francuske.

Inflacija u Danskoj na ivici 40-godišnjeg maksimuma

Španija je ukupno u prvih osam meseci 2022. godine od Rusije kupila 32.770 GWh gasa, što je za 22,88 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Zemlje EU u poslednje vreme pojačavaju kupovinu gasa kako bi se stvorile zalihe za zimsku sezonu. U petak, države članice nisu uspele da postignu konsenzus o postavljanju gornje granice cene ruskog gasa koja je imala za cilj smirivanje skokovitih cena energije širom regiona.

Nulta Tačka/RT