Sve vesti Svet

Znaju šta je Ruska zima! Austrija: protivimo se embargu na ruski gas i naftu

Znaju šta je Ruska zima! Austrija: protivimo se embargu na ruski gas i naftu

Austrijski kancelar Karl Nehamer je rekao da je protiv uvođenja sankcija na isporuke ruskog gasa i nafte, prenosi nemački list „Kronen cajtung“.

„Sankcije imaju smisla samo ako slabe onoga za koga su predviđene, a ne onoga koji ih uvodi“, podvukao je Nehamer.

Kako piše list, austrijski političar je svoj stav izneo nakon sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Austrijski kancelar je pojasnio da smatra da je njegov zadatak da osigura bezbedne isporuke energenata, kao i da je potrebno da se smanji zavisnost od ruskog gasa. Ujedno je i pozvao da se sačekaju i detalji plaćanja gasa u rubljama.

„Hajde da ne sudimo na osnovu objava, već na osnovu činjenica. Kompanija ‘OMV’ još nije dobila nikakvo obaveštenje i ona ima dugoročne ugovore na plaćanje u evrima do 2040. godine“, zaključio je Nehamer.

Od danas NEPRIJATELJSKE ZEMLJE za gas Rusiji plaćaju u rubljama

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin doneo je odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. Kako je rekao, „nema smisla da Rusija isporučuje svoje proizvode u EU i SAD i da dobija isplatu u dolarima, evrima i drugim valutama“. Ruski predsednik je naložio kompaniji „Gasprom“ da prebaci ugovore u rublje. On je poručio da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u skladu sa ugovornim količinama i cenama.

NultaTačka/Mediji