Sve vesti Svet

ZVANIČNIK EU AGENCIJE ZA LEKOVE KAŽE DA OMIKRON IZBACUJE COVID-19 IZ FAZE PANDEMIJE

ZVANIČNIK EU AGENCIJE ZA LEKOVE KAŽE DA OMIKRON IZBACUJE COVID-19 IZ FAZE PANDEMIJE
Pisao Elena Vuk

Zvaničnik iz najveće evropske agencije za regulisanje medicinskih proizvoda rekao je u utorak da varijanta Omicron  možda gura pandemiju da postane endemska.

Marko Kavaleri, šef strategije za vakcine u Evropskoj agenciji za lekove (EMA), rekao je novinarima u utorak da prirodni imunitet koji daje visoko infektivni soj Omikrona može ubrzati napredak ka endemičnosti.

„Sa povećanjem imuniteta u populaciji i sa Omikronom, biće mnogo prirodnog imuniteta koji će se odvijati pored vakcinacije, brzo ćemo se kretati ka scenariju koji će biti bliži endemičnosti“, rekao je Kavaleri tokom brifinga za medije, navodi Al Jazeera.

Kada virus postane endemičan, to znači da je populacija stekla dovoljno raširen imunitet, bilo od infekcije ili vakcinacije, da će prenošenje, hospitalizacija i smrt početi da opadaju.

Izveštaji iz Južne Afrike, gde je Omikron prvi put otkriven, ukazuju na to da iako je varijanta veoma zarazna, ona ne dovodi do odgovarajućeg porasta hospitalizacija i smrti. Druga južnoafrička studija objavljena prošlog meseca otkrila je da Omikron može da smanji infekcije izazvane Delta varijantom izgradnjom unakrsnog imuniteta na različite sojeve, efekat koji nije primećen kod mnogih drugih mutacija virusa SARS-CoV-2.

Tokom svog brifinga u utorak, Reuters je izvestio da je Kavaleri takođe izrazio sumnju u neophodnost četvrte doze vakcine protiv Covida-19, rekavši novinarima da takav pristup nije „održiv“.

ISTRAŽIVAČI UPOZORAVAJU NA MOGUĆI NAPAD SUPERBAKTERIJE

“Dok upotreba dodatnih doza može biti deo plana za vanredne situacije, ponovljene vakcinacije u kratkim intervalima ne bi predstavljale održivu dugoročnu strategiju,” rekao je.

“Važno je da postoji dobra diskusija oko izbora sastava vakcine kako bismo bili sigurni da imamo strategiju koja nije samo reaktivna… i da pokušamo da smislimo pristup koji će biti prikladan kako bi se sprečila buduća varijanta,” dodao je on.

Kavalerijeve primedbe ponavljaju one od britanskog stručnjaka za zarazne bolesti ser Endrua Polarda, koji je ranije ovog meseca rekao da ponovljena vakcinacija svakih nekoliko meseci „nije održiva.”

Polard, koji je pomogao u razvoju AstraZeneca vakcine protiv Covida-19, rekao je: „Zaista nije pristupačno, održivo ili verovatno, čak ni potrebno vakcinisati sve na planeti svakih četiri do šest meseci.”

“Nismo uspeli da vakcinišemo sve u Africi jednom dozom, tako da sigurno nećemo doći do tačke u kojoj je četvrta doza za svakoga izvodljiva,”; dodao je on.

NE PROPUSTITE! NOVI INTERVJU IZ BUNKERA! OVO SVI TREBA DA POGLEDAJU

Nulta Tačka/TheHill