Sve vesti Svet

50.000 UKRAJINSKIH izbeglica u Britaniji uskoro bi mogli da postanu beskućnici

50.000 UKRAJINSKIH izbeglica u Britaniji uskoro bi mogli da postanu beskućnici

Oko 50.000 Ukrajinaca bi moglo da ostane bez krova nad glavom u Velikoj Britaniji sledeće godine, pošto vladina šema da uporedi izbeglice sa britanskim porodicama propadne, izvestio je u nedelju Gardijan. Pošto troškovi života rastu, opozicija želi da vlada poveća plaćanja porodicama domaćinima.

Analiza Laburističke partije, liberalnih demokrata i dečje dobrotvorne organizacije Barnardos pokazala je da bi, na osnovu povratnih informacija britanskih domaćina, između 15.000 i 21.000 Ukrajinaca moglo da ostane bez krova nad glavom do zime, da bi se do sredine 2023. povećalo na više od 50.000, navodi list .

Do danas, 83.900 izbeglica stiglo je u Veliku Britaniju od marta u okviru vladinog programa domova za Ukrajinu, prema kojem se britanskim domaćinstvima plaća 350 funti (411 dolara) mesečno za smeštaj izbeglica tokom šest meseci. Međutim, od ranije ovog meseca, 1.330 ukrajinskih domaćinstava u Engleskoj – 385 neoženjenih izbeglica i 945 porodica sa decom – napustilo je program i sada su beskućnici.

Nemačka obećava da će podržavati Ukrajinu godinama

Nejasno je zašto ovi planovi nisu uspeli, ali aktivisti kampanje su za Gardijan rekli da su se neki domaćini sa entuzijazmom prijavili ne shvatajući „implikacije i posledice ovakve vrste odgovornosti“, dok drugi to smatraju zbog rastućih troškova života u U Velikoj Britaniji, 350 funti mesečno više nije dovoljno za podršku novim dodacima u domaćinstvu.

Dalji talas beskućništva očekuje se od septembra pa nadalje, kada ističe većina šestomesečnih sponzorskih ugovora.

Državni ministar za izbeglice lord Harington lobirao je kod Trezora da udvostruči mesečne uplate za one koji mogu da ugoste izbeglice duže od šest meseci, ali vlada nije dala nikakve naznake da će postupiti po njegovim preporukama.

Međutim, dok su neki od aktivista koji su razgovarali za Gardijan rekli da bi se predstojeća kriza mogla izbeći uz veću finansijsku podršku vlade, većina sponzora nije motivisana novcem. Prema nedavnom vladinom istraživanju , samo četvrtina onih koji su napustili program nakon šest meseci izjavila je da to čini jer više ne mogu da priušte učešće, a samo četiri od deset je reklo da bi ih više novca podstaklo da produže svoje učešće.

Većina (58%) je izjavila da je nameravala da ukrajincima obezbedi samo kratkoročni smeštaj.

Ipak, ukrajinske izbeglice koje stižu u Britaniju u okviru šeme dobijaju vize na tri godine. „Posvećenost vlade je bila tri godine, a ne šest meseci, tako da mora postojati dugoročniji plan igre koji ne proćerda dobru volju tolikog broja“, rekla je proimigrantska aktivistkinja Kiti Hamilton za Gardijan. „Implikacija je bila da se vladi pruži prilika da napravi značajnije planove i da se invazija završi. Ali ništa se nije dogodilo.”

NultaTačka