Sve vesti Svet

81-godišnji Fauči odgovara na izveštaje o njegovom odlasku: Neću se penzionisati

81-godišnji Fauči odgovara na izveštaje o njegovom odlasku: Neću se penzionisati

Glavni medicinski savetnik Bele kuće Entoni Fauči pojasnio je u utorak da ne planira da se povuče nakon što je u ponedeljak rekao da će se povući sa svoje vladine funkcije na kraju mandata predsednika Džoa Bajdena.

Fauči je u ponedeljak ujutru rekao za Politico da ne očekuje da će ostati na svojoj sadašnjoj poziciji kada mandat predsednika istekne u januaru 2024. Taj potez je pokrenuo spekulacije da će se Fauči povući pre toga.

„Neću da idem u penziju. Ne, ne, neću da se povučem. Možda ću se u nekom trenutku povući sa svoje trenutne pozicije“, rekao je Fauči za The Hill.

„Rekao sam veoma nevinu, ali istinitu stvar. Rekao sam da bez obzira da li je to drugi mandat Donalda Trampa ili Džoa Bajdena, ne nameravam da budem na svojoj trenutnoj poziciji u januaru 2025.“, dodao je on.

Fauči (81) je na čelu Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti od 1984. godine, ali je postao poznato ime početkom 2020. kada je počeo da daje intervjue medijima o pandemiji COVID-19, u suštini služeći kao glavni portparol savezne vlade za pandemiju.

„Šta će se desiti između sada i tada, nisam odlučio, ali jedina stvar koju znam je da imam druge stvari koje želim da radim na profesionalan način za koje imam sposobnost – dok još uvek imam energiju i strast da ih radim“, rekao je on za The Hill u utorak.

Kako se pandemija produžavala, Fauči je postao polarizujuća figura za svoja često strašna predviđanja o putanji širenja COVID-19 u Sjedinjenim Državama. U međuvremenu, on se zalagao za maske i vakcine, dok je odbacio tvrdnje da ta pravila ograničavaju slobodu ljudi.

Vrhovni sud SAD u januaru je ukinuo pravilo Bajdenove administracije o vakcinaciji ili testiranju, rekavši da je Uprava za bezbednost i zdravlje na radu prekoračila svoja ovlašćenja.

Pre nekoliko nedelja, Fauči je rekao da je dobio COVID-19 uprkos tome što je primio četiri doze vakcine. Prošle nedelje, Fauči je bio u više naslova kada je rekao za Fox News da vakcine protiv COVID-19 „ne štite previše dobro… od infekcije“, iako je rekao da umesto toga štite pojedince od teških bolesti i hospitalizacije.

Takođe u intervjuu za Politico, Fauči je rekao da će svet neko vreme živeti sa COVID-19.

„Sada smo u šablonu. Ako neko kaže: ‘Otići ćeš kada više ne budemo imali COVID’, onda ću imati 105 godina. Mislim da ćemo živeti sa ovim“, rekao je on i dodao: „Ono što trenutno imamo, mislim da smo skoro u stabilnom stanju.”

Nulta Tačka/ZeroHedge