Nova studija otkriva visoku povezanost LABORATORIJSKOG i LAŽNOG MESA sa iznenadnim srčanim udarima
Nova studija je otkrila da su lažni proizvodi od „mesa“, kao što je „govedina“ Bila Gejtsa uzgojena u laboratoriji, povezani sa kardiovaskularnim oboljenjima i smrtima od srčane insuficijencije.
Rezultati studije predstavljaju veliki udarac narativu da vegetarijanska i veganska ishrana pomažu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Prema novoj studiji UK Biobank, koja je analizirala ishranu više od 118.000 učesnika, naučnici su otkrili da „hrana“ bez mesa nosi ogroman rizik od srčanih bolesti ako je ultra-obrađena.
Studija, objavljena u Lancet Regional Health – Europe, napominje da ovo isključuje prirodne proizvode kao što su sveže voće i povrće.
Međutim, ultra-obrađeni proizvodi biljnog porekla, od insekata ili uzgojeni u laboratoriji nose povećan rizik od srčane insuficijencije i smrti.
Naučnici su otkrili da su proizvodi ultra-obrađene hrane (UPF), kao što su „ govedina “ uzgojena u laboratoriji ili „ beetleburgeri “ na bazi insekata , povezani sa 15 posto većim rizikom od srčanog i moždanog udara.
Istraživači su otkrili da su ove opasnosti prisutne čak i u biljnim UPF-ovima, koji su dugo hvaljeni kao „zdrava“ zamena za meso.
Istraživanje, koje je uključivalo stručnjake sa Imperijal koledža u Londonu, koristilo je podatke više od 118.000 građana Velike Britanije.
Učesnici, starosti od 40 do 69 godina, procenjivali su ishranu tokom najmanje dva dana.
Naučnici dele hranu na biljne proizvode, kao što su voće, povrće, žitarice i hleb, kao i na kolače i slatkiše, i proizvode životinjskog porekla kao što su riba, živina, crveno meso, jaja i mlečni proizvodi.
Dve grupe su zatim dalje podeljene na ultra-prerađenu hranu (UPF) ili ne-ultra-obrađenu hranu.
Ovi podaci su zatim povezani sa bolničkim evidencijama i podacima o smrtnosti da bi se dobile informacije o kardiovaskularnim bolestima.
Ljudi koji su jeli mnogo ultra-prerađene hrane na biljnoj bazi imali su 7 posto veći rizik od stanja poput začepljenih srčanih sudova.
Takođe su imali 15 procenata povećan rizik od umiranja u poređenju sa vegetarijancima čija je ishrana imala manje UPF.
Povećanje unosa neprerađene vegetarijanske hrane – poput svežeg voća i povrća – za 10 procenata povezano je sa 8 procenata manjim rizikom od dobijanja srčanih bolesti.
Smrtnost od srčanih bolesti pala je za petinu kod vegetarijanaca koji su konzumirali najmanje UPF-a i 13 procenata kod kardiovaskularnih bolesti u celini.
Naučnici su primetili da UPF izazivaju nakupljanje masnih naslaga unutar arterija.
Dr Eszter Vamos, koautor studije, sa škole javnog zdravlja Imperial College London, rekla je:
„Poznato je da sveže biljne namirnice kao što su voće i povrće, integralne žitarice i mahunarke imaju važne zdravstvene i ekološke prednosti.
„Dok se ultra-prerađena hrana često reklamira kao zdrava hrana, ova velika studija sugeriše da ultra-obrađena hrana na biljnoj bazi nema zaštitne efekte na zdravlje i da je povezana sa lošim zdravstvenim ishodima.
Aditivi za hranu i industrijski zagađivači prisutni u ovoj hrani mogu izazvati oksidativni stres i upalu, sugerišu naučnici.
Autor studije dr Fernanda Rauber, stručnjak za preventivnu medicinu sa Univerziteta u Sao Paulu u Brazilu, rekla je da je to prvi koji pokazuje da su lažni proizvodi od „mesa“ povezani sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.
„Uprkos tome što su na biljnoj bazi, ova hrana može doprineti faktorima rizika kao što su dislipidemija i hipertenzija zbog svog sastava i metoda obrade“, rekla je ona.
„Aditivi u hrani i industrijski zagađivači prisutni u ovoj hrani mogu izazvati oksidativni stres i upalu, dodatno pogoršavajući rizike.
„Stoga, naši rezultati podržavaju prelazak na izbor hrane zasnovane na biljci koji uzima u obzir stepen prerade za poboljšanje ishoda kardiovaskularnog zdravlja.
Istraživači su primetili da, iako se čini da su proizvodi zdravi tvrdeći da su „bez mesa“, na biljnoj bazi ili „u laboratoriji“, činjenica da su ultra-obrađeni čini ih pretnjom po javno zdravlje .
Studija dolazi usred sve većeg pritiska javnosti da zameni tradicionalne mesne i mlečne proizvode lažnom „hranom“.
Kao što je Slej njuz nedavno objavio , demokrate se bore da zadrže insekte skrivene u prehrambenim proizvodima koje će konzumirati američki narod.
U Minesoti, demokrate državnog Senata blokirale su amandman koji bi zahtevao da hrana koja sadrži insekte bude označena.
Republikanci tvrde da insekti treba da budu navedeni u sastojcima prehrambenih proizvoda kako bi se potrošači informisali.
Međutim, iz razloga koji nisu odmah jasni, demokrate se zalažu da bube ostanu skriveni sastojak.