Sve vesti Svet

AMERIKA na hakerske napade odgovara bombardovanjem?! Posle upiranja prstom u Rusiju, dobili ideju da gađaju servere raketama.

AMERIKA na hakerske napade odgovara bombardovanjem?! Posle upiranja prstom u Rusiju, dobili ideju da gađaju servere raketama.

Američka administracija razmatra više različitih mogućnosti kako bi odgovorila na sve učestalije napade hakera i hakerskih grupa.

Američki stručnjaci za internet bezbednost već duže vreme upozoravaju na opasnost od ransomvera (ransomware – ucenjivački virusi), a koliko su takvi hakerski napadi opasni pokazuju nedavni udari na zdravstvene institucije zbog kojih je jedna žena u Nemačkoj umrla, kao i dva napada na naftovod u SAD ali i napadi na najbogatije korporacije kao što je Microsoft.

FBI optužio RUSE za najnovije hakerske napade na Američke kompanije

Zbog takve situacije, administracija američkog predsednika Džoa Bajdena razmatra više različitih mogućnosti odgovorila na te napade. Jedna od njih uključuje čak i – vojni odgovor, ali ne smetnite sa uma da je Bajden i da je FBI kao pokazao prstom na Rusiju kao sklonište za hakere koji su izvršili ove hakerske napade u poslednjih dve nedelje.

Da odgovor pravim oružjem na napade u virtualnom svetu nije isključen, vidi se i iz komentaru američke sekretarke za trgovinu Đine Raimondo, koja je na o vojnoj akciji kao odgovoru na ransomver napade odgovorila da se “razmatraju sve opcije”. Prethodno je direktor FBI-a Kristorer Rej sajber napade uporedio sa terorističkim pretnjama od pre 11. septembra.

Komentari visokih američkih zvaničnika ukazuju na to da su i oni postali svesni hakerskih pretnji i potencijalnih opasnosti, pogotovo u slučaju napada na osetljivu infrastrukturu. To bi trebalo da bude i tema razgovora Bajdena i Putina ovog meseca u Ženevi.

Da li će Bajden predložiti Putinu ideju da američki lovci planiraju da gađaju mete za koje i sam FBI tvrdi da su u Rusiji?