Sve vesti Svet

Bivši zamenik ministra energetike: Zbog gluposti Bugarsku čekaju nepodnošljive cene gasa

Bivši zamenik ministra energetike: Zbog gluposti Bugarsku čekaju nepodnošljive cene gasa

Bivši zamenik ministra energetike Bugarske, Javor Kujumdžijev, izjavio je da zbog gluposti koju su vlasti zemlje počinile u odnosu na Rusiju, Bugarsku čekaju nepodnošljive cene gasa.

Prema rečima stručnjaka, gorivo će rasti, iako Balkansko poluostrvo ranije nije iskusilo nestašicu gasa zbog snabdevanja iz Rusije, i u manjoj meri, Azerbejdžana.

„Kada smo i sami odustali od ugovora koji nam je garantovao isporuke i predvidivost, dešava se ono što se dešava. Ovo je najveća glupost koja se može učiniti- kupovati na tržištu, kada već postoji dugoročni ugovor sa predvidivim cenama. Tržište je poludelo, a mi u praksi ponovo kupujemo isti ruski gas“, rekao je Kujumdžijev.

On je naglasio da će bugarske vlasti ove zime morati da uzmu kredite za plaćanje goriva.

„Zimi će cena prirodnog gasa biti nepristupačna i za građane i za privredu. Zajmovi su jedini spas, naglasio je Kujumdžijev.

Mateo Salvini: Treba okončati energetske sankcije Rusiji jer smo na kolenima

Takođe je primetio da u regionu još uvek nema alternative ruskom gasu, iako SAD nastavljaju da ubeđuju evropske zemlje u celishodnost kupovine američkog tečnog prirodnog gasa.

„Najveće kompanije za gas iz škriljaca su američke. To što Pompeo lobira američki biznis u Bugarskoj je normalno, on štiti njihov biznis. Međutim, čak i u ovoj krizi, nijedna evropska država ne govori o upotrebi hidrauličkog lomljenja“, dodao je on.

Bugarske vlasti su u avgustu saopštile, da odbijaju da razgovaraju o zaključivanju novog gasnog ugovora sa „Gaspromom“. Ranije je Rusija prešla na obračune u ruskoj nacionalnoj valuti sa neprijateljskim zemljama. Da bi to uradili, kupci treba da otvore račune u stranoj valuti i rubljama kod „Gazprombanke“- prva prima uplatu u stranoj valuti, banka je prodaje na Moskovskoj berzi i plasira novac na drugi račun.

MARIO ZNA UŽIVO- Pokušali su OVO da sakriju od VAS- Tehnokrate VS Tehnokrate sa AliEkspresa

Nulta Tačka/SrbinInfo