Sve vesti Svet

Bugarski ministar odbrane otpušten zbog komentara o Ukrajini

Bugarski ministar odbrane otpušten zbog komentara o Ukrajini

Bugarski premijer Kiril Petkov otpustio je šefa odbrane Stefana Janeva zbog njegovog izbora reči u opisu rusko-ukrajinskog sukoba, nazvavši situaciju „vojnom intervencijom“ ili „operacijom“, a ne „ratom“.

„Moj ministar odbrane ne može da koristi reč operacija umesto reči rat“, rekao je Petkov novinarima u ponedeljak. „Ne možete to nazvati operacijom kada su hiljade vojnika sa jedne i druge strane već ubijene”.

Premijer je dodao da „bugarski interes nije da se prave neutralni“. Umesto toga, „Kada vidimo nešto sa čime se ne slažemo, nešto tako očigledno, ne možemo da ćutimo“.

Sve četiri stranke u bugarskoj vladajućoj koaliciji složile su se da pozovu Janeva na ostavku, primetio je Petkov. Novi ministar odbrane – navodno Todor Tagarev, koji je tu funkciju obavljao 2013. godine – biće imenovan na vanrednoj sednici parlamenta koja će biti održana u utorak.

Otpuštanje je usledilo kao reakcija na objavu Janeva na Fejsbuku. Komentarišući rusko-ukrajinsku krizu, ministar odbrane je upozorio da se ne koristi reč „rat“. On je rekao da nema potrebe da Bugarska stane na stranu Rusije, SAD ili evropskih saveznika u sukobu, dodajući: „Naša napaćena domovina ne zaslužuje da bude žrtvovana u igri velikih sila“.

Nova studija iz Švedske: mRNA vakcine trajno menjaju DNK

Petkov ga je prekorio zbog objave, rekavši: „Nijedan ministar ne može sam da pokušava da kreira spoljnu politiku, posebno na Fejsbuku”. Janev je tvrdio da je bio meta za smenu kako bi vlada mogla da postavi ministra odbrane koji će biti spremniji da služi stranim interesima, u nekim slučajevima na račun bezbednosti Bugarske.

Bugarska je dugo bila bliski saveznik Rusije i bila je sovjetski satelit kao članica Varšavskog pakta tokom Hladnog rata. Međutim, zemlja se pridružila NATO-u 2004. i postala deo Evropske unije 2007. Petkov je rekao da je solidarnost sa zapadnim saveznicima najbolji način da se osigura bezbednost Bugarske.

Moskva je prošle nedelje zatvorila svoj vazdušni prostor za letove iz Bugarske, nakon što je ta balkanska zemlja blokirala ruske avio-prevoznike sa svoje teritorije kao odgovor na napad na Ukrajinu.

MARIO ZNA i SAŠA BOROJEVIĆ- Vanredno uključenje- Posle Ukrajine na redu je Srbija

Nulta Tačka/RT