Sve vesti Svet

Cene gasa u Evropi već skočile, dan nakon obustave projekta Severni Tok 2

Cene gasa u Evropi već skočile, dan nakon obustave projekta Severni Tok 2

Evropske cene prirodnog gasa (LNG) premašile su u danas 1.000 dolara za 1.000 kubnih metara, što predstavlja dnevni rast od više od 7%, prema londonskoj berzanskoj kući Intercontinental Exchange.

Martovski fjučersi na čvorište za prenos prava vlasništva u Holandiji prodavani su po ceni od 1.004,7 dolara za 1.000 kubnih metara, što predstavlja povećanje od 7,8 posto u odnosu na utorak, kada je cena gasa išča od 932,3 dolara.

Prošlog proleća došlo je do velikog povećanja cena gasa, kada su se fjučersi kretali oko 300 dolara za 1.000 kubnih metara. Promptna cena je skočila na 600 dolara do kraja leta, zatim na 1.000 dolara u oktobru, a u decembru dostigla najviši nivo od 2.190.

Šef rumunskog FCSB-a zabranio svojim igračima da se vakcinišu

Dramatični porast pripisan je širokom spektru faktora, uključujući povećanu potražnju za LNG-om u Aziji, ograničenu ponudu velikih izvoznika i nedovoljno popunjena evropska skladišta nakon prošlogodišnjeg vrućeg leta i oštre zime.

Situacija se pogoršala krajem 2021. godine, kada su američke vlasti prvi put navele da će Moskva verovatno pokrenuti vojni napad na Ukrajinu i zapretile da će uvesti nove sankcije Rusiji, najvećem dobavljaču LNG-a u EU. Te spekulacije od tada ponavljaju zapadni mediji, kao i evropski zvaničnici, zbog čega su cene roba, uključujući i plin, skočile u nebo.

Cene su počele da se hlade u decembru, a trgovina gasom je bila ispod 1000 dolara za 1000 kubnih metara na holandskom tržištu fjučersa, što je evropski standard.

Najnoviji skok dolazi dan nakon što je Nemačka suspendovala svoju sertifikaciju gasovoda Severni tok 2, čime je energetski projekat s Rusijom stavljen na čekanje na neodređeno vreme.

Taj potez je bio među kaznama nametnutim Moskvi nakon odluke predsednika Vladimira Putina da prizna nezavisni status odvojenih republika Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini.

NAJNOVIJI INTERVJU IZ BUNKERA! MARIO ZNA I NIŠKI PROFA

Projekat koji vodi Gazprom ima za cilj jačanje kapaciteta Rusije za isporuku LNG direktno u Nemačku, zaobilazeći kopnene rute koje prolaze kroz zemlje poput Ukrajine.

Izvršna potpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager rekla je u sredu da odluka Nemačke da zaustavi pokretanje kontroverznog gasovoda neće uticati na cene gasa u EU.

“Nema gasa u gasovodu Severni tok 2. Ono što je zaustavljeno je odobrenje… potrebno mu je da bi mogao da počne, što znači da zaustavljanje proces odobravanja ne može uticati na cene gasa”, rekao je Vestager na konferenciji za novinare. “U potpunosti stojimo uz nemačke vlasti” , rekla je ona.

NultaTačka/RT