Sve vesti Svet

ČEŠKA: NOVA VLADA NEĆE UVODITI OBAVEZNU VAKCINACIJU

Buduća Češka vlada ne želi da uvodi obaveznu vakcinaciju svojih građana protiv covid-a, saopštio je budući premijer Petr Fijala.

„Ovaj talas kovid-19 više ne možemo da zaustavimo. Svi moraju da se usredsrede na to da bolnice izdrže priliv covid pacijenata. Važno je da se pripremimo za nove talase bolje, tako da više nikada ne dopustimo da dospeju da ovako pretećih brojeva“, kazao je Fijala na konferenciji za novinare, prenela Beta.

Fijala je kazao da će se nova vlada rukovoditi popunjenošću bolnica i intenzivne nege kao glavnim kriterijumom na osnovu koga će se donositi mere.

Buduća vlada takođe namerava da ukine meru koju je od 22. novembra uvela vlada u ostavci premijera Andreja Babiša da u ugostiteljske objekte, hotele, na sportske i kulturne manifestacije mogu samo vakcinisani i oni koji su preležali covid, dok PCR testovi više ne važe.

„Testiranje je dobar put, rezultat bi trebalo da važi 72 sata. PCR je ulaznica koja informiše da taj čovek u tom trenutku kada ima negativni test nije rizik za svoju okolinu. Obavezna vakcinacija nije put, obavezna vakcinacija samo još više deli društvo“, kazao je novinarima budući ministar zdravlja Vlastimil Valek.

Ukoliko, medjutim, razne komore i udruženja raznih profesija, recimo lekara, ili zaposlenih u domovima za stare budu htele da uvedu za svoje članove obaveznu vakcinaciju buduća vlada će to podržati.

NAJNOVIJA VEST: RAZMATRA SE PANDEMIJSKA TAKSA ZA NEVAKCINISANE AUSTRIJANCE

Budući premijer Fijala obećao je da se neće više zatvarati škole u kojima će testiranja biti obavljana jednom nedeljno, a predlaže da se pomogne u borbi protiv ovog talasa tako što bi produžio đacima božićni raspust, koji bi počeo 18. decembra.

Eksperti buduće vlade veruju da bi pomoglo i to da se bolje koordinira uzajamna pomoć bolnica, kojima već pomaže armija, a dobrovoljno i studenti medicine ali i to da se poveća kapacitet za PCR testove sa sadašnjih 100.000 dnevno na 200.000, i konačno da počne efikasno praćenje kontakata zaraženih.

Vlada želi da skrati i rok za treću dozu vakcine sa pola godine na pet meseci, a ko bude ignorisao treću dozu moraće da se testira kao da nije vakcinisan.

Iako prošle i ove nedelje iz dana u dan padaju rekordi dnevnog broja novozaraženih, stanje u bolnicama nije kritično kao što je bilo u najcrnjim danima pandemije u ovoj evropskoj državi.

Nulta Tačka/Beta

O uredniku

Elena Čakar