Sve vesti Svet

Češka ograničava rast cena struje i gasa, to će državu koštati oko 130 milijardi kruna

Češka ograničava rast cena struje i gasa, to će državu koštati oko 130 milijardi kruna

Ministar finansija Češke Zbinek Stanjura rekao je kako će ograničavanje cena državu koštati oko 130 milijardi kruna sledeće godine.

Češka vlada je donela odluku o ograničavanju cena električne energije i gasa kako bi zaštitila domaćinstva od rastućih cena na tržištu, rekao je premijer Petr Fiala, prenosi bizportal.

Kao i druge evropske zemlje, Češka je odlučila zaštiti građane i preduzeća od rasta cena na tržištu usred smanjenog dotoka ruskog plina u Europu, što je posledica ruske intervencije u Ukrajini i europskih sankcija Moskvi.

Češka vlada saopštila je kako će napraviti da taj nacionalni plan, koji mora potvrditi parlament, ide uz panevropsko rešenje koje priprema Evropska komisija i države članice.

– Garantujemo visine cena, svi će znati koliko će plaćati, i biće nemoguće da neko plati mnogo skuplje nego prošle godine – rekao je Fiala na konferenciji za medije.

Cene električne energije za domćinstva ograničiće se na 6 čeških kruna (0,24 evra) po kilovatsatu i 3 krune za gas, a takve cene primenjivaće se od novembra.

Fiala je dodao kako će u sredu biti poznata i rešenja za visoke cene energenata za industrijske subjekte, prenose agencije.

Bil Gejts- EU ima sve manje para zbog Ukrajine

Češke cene električne energije, kada se u njih uračunaju i porezi, biće oko 200 evra po megavatsatu, što je nivo cene spomenut u predlogu Evropske komisije za cene izvora energije koji nisu na gas.

Vlada će omogućiti da i javni sektor, uključujući bolnice, opštine i škole, imaju garantovane cene energenata.

Ministar financija Zbinek Stanjura rekao je kako će ograničavanje cena državu koštati oko 130 milijardi kruna sledeće godine, a paket mera finansiraće dodatnim porezima za sektor proizvodnje energije, rafinerije nafte, banke i trgovaca gasom i električnom energijom.

Nulta Tačka/Novosti