Sve vesti Svet

COVID-19: AFRIČKI NAUČNICI KAŽU DA BIOMIKRON MOGAO DA OKONČA PANDEMIJU

COVID-19: AFRIČKI NAUČNICI KAŽU DA BIOMIKRON MOGAO DA OKONČA PANDEMIJU

Brzo širenje omikrona zabrinulo je virusologe. Sada su afrički naučnici optimisti da bi ova varijanta mogla označiti kraj pandemije i početak endemije.

Od petka, 21. januara, pandemija koronavirusa odnela je više od 5,5 miliona života ljudi širom sveta. Veoma zarazne varijante omikron i delta odgovorne su za eksponencijalni broj infekcija koji se beleži dnevno.

Omikron, prvi put otkriven i dokumentovan u Južnoj Africi, postaje dominantna varijanta u mnogim delovima sveta, uključujući i Afriku. Južnoafrička studija je pokazala da, uprkos velikom broju infekcija, smrtni slučajevi nisu statistički značajno porasli u poređenju sa prethodnim varijantama.

Četvrti talas infekcija usporava u Južnoj Africi, a život se postepeno vraća u normalu, prvi put od početka pandemije 2020. godine.

„Voleo bih da čak i ne čujem ime Kovid. To je ono što želimo“, rekao je za DW jedan stanovnik Kejptauna.

ŠVAJCARSKA NA PUTU UKIDANJA KOVID PROPUSNICA KAŽE TAMOŠNJI MINISTAR ZDRAVLJA

Drugi stanovnik je za DW rekao: „Veoma je lepo videti sve kako izlaze, opuštaju se, izlaze napolje. Koliko dugo smo već zaključani u svojim kućama?! Nadam se da je omikron zapravo poslednja faza ovog virusa”.

Južnoafrički virolog Volfgang Prejzer rekao je za DW da ponašanje omikron varijante daje nadu da bi pandemija mogla postati endemična. Ali on je dodao da se to može postići samo kada većina stanovništva ima primarni imunitet od prethodne infekcije ili vakcinacije.

„Još uvek se nadam da ćemo moći da zaobiđemo redovne bustere“, rekao je Prejzer.

„Ako druga varijanta ne bude gadno iznenađenje, onda možemo da održavamo svoj imunitet prirodnim putem redovnim ponovnim infekcijama koronavirusom“, dodao je Prejzer.

‘Dobre vesti’ za Afriku?

Relativno blage infekcije izazvane varijantom omikron pokazale su se kao dobra vest za afričke zemlje u kojima su infekcije u porastu – i takođe su dale naučnicima nadu u mogući kraj pandemije.

„Ovo su veoma dobre vesti“, rekao je za DW epidemiolog iz Gane Fred Binka. „Virusi imaju dve glavne karakteristike: imaju virulenciju, a takođe imaju i sposobnost prenosa”.

“Oni ili mutiraju i dobijaju snagu u prenosivosti ili u svojoj virulenciji“, rekao je Binka. “Dakle, kada postanu veoma prenosivi, imate nižu virulenciju”.

Binka je zvučao optimistično i dodao: „Očigledno je da se pandemija bliži kraju, virus se sada ustalio, biće endemski i zauvek. On je predvideo da će COVID-19 postati tipična bolest „sa kojom možemo živeti i lečiti je“.

ENGLESKA BI MOGLA DA PAUZIRA NALOG ZA OBAVEZNU VAKCINACIJU MEDICINARA ZBOG STRAHA DA ĆE OSTATI BEZ 70.000 RADNIKA

SZO poziva na oprez

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, relativno blage infekcije ne znače da je svet još van opasne zone.

Ove nedelje, šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je novinarima da pandemija nije ni blizu kraja. „Omikron je možda manje ozbiljan, u proseku, ali priča da je u pitanju blaga bolest je pogrešna“, rekao je Tedros.

„Nemojte pogrešiti: Omikron izaziva hospitalizacije i smrti, a čak i manje teški slučajevi preplavljuju zdravstvene ustanove“, dodao je on.

Globalno, smrtnost nastavlja da raste. U Africi i dalje postoji zabrinutost zbog uticaja pandemije, a stopa vakcinacije je najniža u svetu. Samo 7% stanovništva Afrike je dobilo vakcinu protiv COVID-a.

“Ako dođete u situaciju da je skoro svako imao infekciju ili je vakcinisan, možete se opustiti”, rekao je Prejzer.

Prejzer je rekao da će afričke zemlje, uključujući Južnu Afriku, morati da nastave da se zalažu za vakcinaciju stanovništva.

Binka je takođe rekao da je ključna budnost. „Oprez je naredba dana“, rekao je Binka i dodao da nisu svi detalji o Omikronu „dokumentovani, pa hajde da sačekamo još šest meseci i vidimo šta će biti“.

Afrička deca pod većim rizikom

Oprezni optimizam afričkih naučnika dolazi nakon što je druga studija objavljena u JAMA Pediatrics koju je vodio epidemiolog zaraznih bolesti Univerziteta u Pitsburgu. Otkriveno je da deca hospitalizovana sa COVID-19 u podsaharskoj Africi umiru brže nego u SAD i Evropi.

Prema studiji, veća je verovatnoća da će umreti deca svih uzrasta sa pratećim bolestima – uključujući visok krvni pritisak, hronične bolesti pluća, hematološke poremećaje i rak.

„Iako je naša studija analizirala podatke iz ranijih perioda pandemije, situacija se nije mnogo promenila za decu Afrike“, rekao je glavni autor Jean B. Nachega, vanredni profesor zaraznih bolesti i mikrobiologije i epidemiologije na Pitt's Graduate School of Public Health.

Profesor je pozvao zvaničnike da hitno povećaju vakcinaciju protiv COVID-19 i terapijske intervencije za decu i adolescente u Africi koja spadaju u rizičnu grupu.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa otvorio je u sredu fabriku za proizvodnju vakcine protiv COVID-19. Fabrika NantSA koja se nalazi u Brakenfelu, Zapadni Kejp, proizvodiće vakcine druge generacije.

„Afrika više ne bi trebalo da bude poslednja u redu za pristup vakcinama protiv pandemije“, rekao je Ramafosa na otvaranju ustanove.

Nulta Tačka/DW