Sve vesti Svet

COVID-19 JE VRLO ISPLATIV?! “FINANCIAL TIMES” IZVEŠTAVA: PFIZER I MODERNA ĆE OSTVARITI DOBIT OD OKO 90 MILIJARDI OD PRODAJE VAKCINA SLEDEĆE GODINE!

Pisao Elena Vuk

BioNTech/Pfizer i Moderna će dominirati tržištem vakcina protiv Covid-19 sledeće godine, zaradiće masivnih 93,2 milijarde dolara (80,5 milijardi eura) u kombinovanoj prodaji, što je skoro duplo više od iznosa u 2021., prema novim predviđanjima.

Očekuje se da će Pfizer prodati 54,5 milijardi dolara vrednih vakcina protiv Covid-a, a Moderna 38,7 milijardi dolara, prema podacima Airfinity-ja kako prenosi Financial Times.

Prema Washington Post-u, već je kupljeno 3,5 milijardi doza Pfizer vakcine protiv covid-a, a većina sitnijih detalja je u tajnosti, a farmaceutski gigant okreće šraf vlade kako bi povećao profit.

Njihovi suparnici AstraZeneca, Johnson & Johnson, ruski Sputnik V i novi učesnici poput Novavaxa čine ostatak tržišta, za koje se predviđa da će se sledeće godine udvostručiti na 124 milijarde dolara.

“Brojke su bez presedana”, rekao je Rasmus Bech Hansen, izvršni direktor Airfinity-ja.

„Očekujemo nastavak visokog nivoa prodaje u 2022. godini jer zemlje traže stalnu zaštitu, a zemlje sa niskim i srednjim prihodima traže slične nivoe vakcinacije kao i mnoge zemlje sa visokim prihodima.“

Drugi analitičari osporavaju prognoze prodaje za sledeću godinu, ali većina se slaže da je Pfizer, posebno, dominirao u trci sa vakcinama protiv Covid-19 i verovatno će učvrstiti svoju poziciju u narednim mesecima.

“Oni su prvi dobili odobrenje za odrasle, prvi su dobili dozvole za dodatnu treću dozu(booster), prvi su krenuli da dobiju dozvole za adolescente, a kako stvari stoje prvi će dobiti i odobrenje za decu”, rekao je Geoffrey Porges, analitičar u SVB Leerink.

Investicijska banka predviđa da će BioNTech/Pfizer ove godine generisati 39,5 milijardi dolara u prodaji vakcina, ali će doživeti nagli pad prodaje u 2022. godini na 9 milijardi dolara zbog nižih cena, manje potražnje u bogatim zemljama i veće konkurencije.

NAJNOVIJI INTERVJU IZ BUNKERA! SAŠA BOROJEVIĆ I MARIO ZNA O ONOME O ČEMU MALO LJUDI SME DA PRIČA!

Prognoze Airfinity-a pokazuju da su BioNTech/Pfizer ostvarili prodaju od 31,3 milijardi dolara, a Moderna 17,6 milijardi dolara 2021. godine, što je nešto ispod projekcija kompanija za 33,5 milijardi dolara i 20 milijardi dolara respektivno. Kompanija za analizu zdravstvenih podataka rekla je da bi promene u cenama kompanija mogle dovesti do odstupanja u predviđanju.

Podaci Airfinity-ja pokazuju da se očekuje da će Pfizer ostvariti 64 posto svog prihoda od kompanija sa visokim prihodima, dok će Moderna zaraditi nešto više od tri četvrtine prodaje od bogatih zemalja.

Nulta Tačka/FinancialTimes