Sve vesti Svet

Džordž Soroš oplakuje Medlin Olbrajt! Tuguje i Bil Gejts ali i Toni Bler

Džordž Soroš oplakuje Medlin Olbrajt! Tuguje i Bil Gejts ali i Toni Bler

Osnivač Fondacije za otvoreno društvo i  milijarder Džordž Soroš objavio je u juče izjavu u kojoj žali zbog smrti bivše američke državne sekretarke Medlin Olbrajt, nazvavši je pobornicom demokratije.

“Medlin Olbrajt je bila pronicljiva državnica, učenjak i pravi šampion za slobodu i demokratiju”, rekao je Soroš, koji je takođe nazvao Olbrajtovu “predvodnikom u svom polju”.

“Moje kolege i ja iz Fondacije @OpenSociety oplakujemo njenu smrt danas. Nedostajaće nam.”

Olbrajtova je u sredu proglašena mrtvom u 84. godini. Njena porodica je potvrdila da je smrt posledica raka.

Godine 2009. Soroš je radio s Olbrajtovom i milijarderom Jakovom Rotšildom na ulaganju 350 miliona dolara u izgradnju mobilnih jarbola u Africi.

Olbrajtova je bila prva žena državni sekretar SAD u Klintonovoj administraciji.

Ona je 1996. godine neslavno tvrdila da je “vredelo” što je pola miliona dece u Iraku umrlo od posledica američkih sankcija, dok je 2012. zabeležena kako Srbe naziva “odvratnima” nakon što su joj pokazivale fotografije žrtava rata na Kosovu.

Američki predsednik Džo Bajden , potpredsednica Kamala Harris , bivši državni sekretar Trumpove administracije Mike Pompeo , bivši premijer Velike Britanije Toni Bler i milijarder, osnivač Majkrosofta Bil Gejts , svi su u sredu dali izjave u kojima žale za Olbrajtinom smrću.

NultaTačka