Sve vesti Svet

FLORIDA: NEĆEMO BITI BAJDENOVA BIOMEDICINSKA POLICIJA

FLORIDA: NEĆEMO BITI BAJDENOVA BIOMEDICINSKA
Pisao Elena Vuk

Florida neće sprovoditi obaveznu politiku vakcinacije za zdravstvene radnike Bajdenove administracije koju je podržao Vrhovni sud SAD, rekla je u četvrtak portparolka kancelarije guvernera.

„Država Florida neće služiti kao biomedicinska policija Bajdenove administracije“, rekla je Christina Pushav, sekretar za štampu guvernera Rona DeSantisa, u e-poruci USA TODAY Network-Florida. „Otpuštanje nevakcinisanih zdravstvenih radnika, od kojih mnogi imaju imunitet izazvan infekcijom, na prvi pogled je neetično i nenaučno.”

Ona je rekla da to takođe šteti pacijentima „zato što bolnice u Kaliforniji i drugim državama sada zahtevaju vakcinisane zdravstvene radnike zaražene Covid-om da leče pacijente zbog nedostatka osoblja, što je pogoršano obaveznim vakcinama. Kako to nekoga štiti?”

Pravilo su izdali savezni centri za zdravstvenu zaštitu & Medicaid Services u novembru, ali je bio sprečen da ga primeni zbog nekoliko sudskih izazova. Odluka Vrhovnog suda od četvrtka otvara put za njeno sprovođenje 27. januara.

NOVI GUVERNER VIRDŽINIJE PRVOG DANA DUŽNOSTI UKINO MASKE ZA DECU I VAKCINACIJU ZA RADNIKE

Zahtevi CMS-a za zdravstvene radnike koji treba da budu vakcinisani spasiće živote pacijenata, kao i živote lekara, medicinskih sestara i drugih koji rade u zdravstvenim ustanovama,” rekla je sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki. “Pokriće 17 miliona zdravstvenih radnika u 76.000 medicinskih ustanova. Vrhovni sud je to potvrdio i mi ćemo to sprovesti.”

Tokom konferencije za novinare u Panama Sitiju u četvrtak ujutru, nekoliko sati pre nego što je doneta odluka Vrhovnog suda, DeSantis je ponovio svoje protivljenje onome što je nazvao “prisilnom”; vakcinacijom.

„Na Floridi smo rekli da nikome ne treba uskratiti da zarađuje za život zbog bocki“, rekao je DeSantis. „To je vaš izbor. To je privatni izbor. To nije nešto što vlada treba da forsira.”

Kancelarija guvernera pozdravila je posebnu odluku Vrhovnog suda kojom se poništava pravilo Bajdenove administracije da velike privatne kompanije sa više od 100 radnika zahtevaju da budu vakcinisane protiv COVID-19.

„Uzbuđeni smo što je Vrhovni sud s pravom prepoznao prekoračenje Bajdenovog administratora u pokušaju da naloži vakcine preko OSHA,” Tarin Fenske, direktorka za komunikacije guvernera, rekla je u mejlu. “Razočarani smo odlukom CMS-a i šta bi ona mogla značiti za život lekara, medicinskih sestara i zdravstvenih radnika u našoj državi.

„Pošto zabrana vakcina na Floridi ostaje na snazi za sve industrije, procenjivaćemo sledeće korake za sprovođenje u narednim danima.”

CMS pravilo se primenjuje samo na bolnice, druge zdravstvene ustanove

Pravilo CMS-a se primenjuje samo na bolnice i druge zdravstvene ustanove koje primaju Medicaid i Medicare sredstva, zahteva da svo osoblje bude vakcinisano, da ima odobreno kvalifikovano izuzeće ili na čekanju, ili da im se odobri privremeno odlaganje prema preporukama američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Bolnice koje ne ispunjavaju gore navedene uslove dobiće obaveštenje o neusaglašenosti.

„Ustanova koja je iznad 80% i ima plan da postigne stopu usklađenosti od 100% u narednih 60 dana neće biti predmet daljih prinudnih radnji“, kaže pravilo.

Udruženje za zdravstvenu zaštitu Floride, najveća državna industrijska grupa za staračke domove, izrazila je zabrinutost zbog uticaja uslova vakcinacije na osoblje.

„Uvek smo ohrabrivali naše članove da nastave da rade na vakcinisanju što većeg broja stanovnika i osoblja“, rekla je u mejlu Kristen Knap, portparolka Udruženja za zdravstvenu zaštitu Floride. „Međutim, dugotrajna nega doživljava istorijsku krizu rada.

MAJKROSOFT OBEĆAVA SVEOBUHVATNI PREGLED OPTUŽBI ZA SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE PROTIV BILA GEJTSA

„Izuzetno smo zabrinuti da će odluka suda da dozvoli nastavak naredbi CMS-a dovesti do toga da domovi za stare izgube još više osoblja u trenutku kada se borimo sa značajnim nedostatkom osoblja koji utiče na pristup nezi“, dodala je ona.

CMS je rekao da objekti moraju dozvoliti izuzeće zbog invaliditeta ili iskrenog verskog uverenja, obreda ili prakse, i iz medicinskih razloga.

„Provajderi i dobavljači treba da uspostave izuzetke kao deo svojih politika i procedura iu skladu sa saveznim zakonom“, navodi CMS u eksternom memorandumu. „CMS veruje da bi izuzeci mogli biti prikladni u određenim ograničenim okolnostima, ali izuzeće ne bi trebalo da bude obezbeđeno osoblju za koje to nije zakonski obavezno ili koje traži izuzeće samo da bi izbeglo vakcinaciju.

Svi poslodavci na Floridi moraju poštovati zakon Floride, rekao je Pušo. A zakon Floride takođe zahteva od poslodavaca koji teraju radnike da dobiju vakcinu protiv COVID-a da obezbede izuzeća propisana pravilom Ministarstva zdravlja Floride.

„Ne postoje rupe u zakonu specifične za industriju“, rekla je ona.

Zakon Floride takođe štiti sve radnike, uključujući zdravstvene radnike, od toga da budu primorani da dobiju vakcinu protiv Covida-a „pod kaznom otkaza“, rekao je Pušo.

„Izuzeća na Floridi su standardizovana u skladu sa državnim zakonom, a obrasci su dostupni na veb stranici Ministarstva zdravlja Floride“, dodala je ona.

„Zato bismo ohrabrili svakog zdravstvenog radnika u pokrivenoj ustanovi koji ne može da se vakciniše da popuni obrazac za izuzeće od FDOH koji se odnosi na njihovu situaciju (npr. iskreno uverenje, medicinska izuzeća, itd.) i dostavi taj obrazac svom poslodavcu.

Nulta Tačka/Tallahassee Democrat