Sve vesti Svet

Francuski zvaničnici koriste veštačku inteligenciju za mapiranje imovine i dodatno oporezivanje

Francuski zvaničnici koriste veštačku inteligenciju za mapiranje imovine i dodatno oporezivanje

Poreski zvaničnici u Francuskoj koriste novi AI program da pronađu hiljade neprijavljenih privatnih bazena i navodno su generisali 10 miliona dolara dodatnih poreskih prihoda zahvaljujući tehnologiji.

Francuski generalni direktorat za javne finansije (DGFiP) rekao je za AFP u ponedeljak da je tokom jednogodišnje beta faze AI otkrio 20.356 ranije neprijavljenih bazena u devet francuskih departmana. Program će sada biti proširen širom zemlje i zvaničnici se nadaju da će sistem moći da identifikuje i drugu skrivenu imovinu.

Prema francuskim poreskim zakonima, sve modifikacije imovine, kao što je izgradnja bazena, moraju biti prijavljene. Porezi na imovinu u Francuskoj se zasnivaju na vrednosti zakupnine, što znači da svako poboljšanje nosi sa sobom povećanje poreza. Lokalni mediji procenjuju da bi tipičan bazen od 30 kvadratnih metara značio dodatnih 200 dolara poreza godišnje.

Razvijen od strane Google-a i Capgeminija, takozvani sistem „Inovativno zemljište“ unakrsno proverava snimke iz vazduha sa bazama podataka zemljišnih knjiga. Kako se očekuje da će sistem biti uveden u celoj zemlji, poreski zvaničnici se nadaju da će naučiti da prepoznaju i neprijavljene anekse, proširenja, pomoćne zgrade, velike baštenske šupe i verande i doneti francuskim opštinama dodatnih 40 miliona dolara 2023.

Ubijen bivši ukrajinski narodni poslanik koji je prešao na stranu Rusije, njegova devojka izbodena nožem

Softver i dalje ima marginu greške od 30 odsto, ponekad greškom prijavljuje solarne panele, šatore i druge pravougaone oblike za bazene, što znači da poreski službenici moraju još jednom da provere nalaze programa. Izveštava se da u zemlji postoji oko 3,2 miliona privatnih bazena.

U međuvremenu, ekolozi pozivaju na potpunu zabranu privatnih bazena usred letnjeg toplotnog talasa koji je izazvao jaku sušu u mnogim delovima Francuske. Vlasti su uvele različite stepene upozorenja na sušu u opštinama u zemlji, pri čemu je najmanje 66 dobilo najviši, „krizni“ nivo, ograničavajući upotrebu vode za zdravstvo, civilnu bezbednost, piće i sanitarne svrhe.

Nivo „krize“ takođe znači da je zabranjeno zalivati bašte, terene za golf, privatne useve, puniti bazene, prati automobile ili upravljati vodenim parkovima. Mera se takođe može proširiti na ograničavanje upotrebe vode za ljude, stoku i vodene vrste.

Nulta Tačka/RT