Sve vesti Svet

Glavni tužioci naglo prekinuli istragu o Trampu! Podneli ostavke

Glavni tužioci naglo prekinuli istragu o Trampu! Podneli ostavke
Pisao Elena Vuk

Dva tužioca koji su vodili istragu tužilaštva sa Menhetna o bivšem predsedniku Trampu i njegovom poslu iznenada su podneli ostavke u sredu, nakon što su pre mesec dana na misteriozan način prestali da izlažu dokaze velikoj poroti, navodi Njujork tajms, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa tim, i što sugeriše da je budućnost istrage sa visokim ulozima dovedena u „ozbiljnu sumnju“.

Tužioci Carei R. Dunne i Mark F. Pomerantz podneli su ostavke nakon što je novi tužilac sa Menhetna, Alvin Bragg, izrazio sumnju u nastavak ovog slučaja.

Bez posvećenosti gospodina Brega da ide napred, tužioci su krajem prošlog meseca odložili plan da ispitaju najmanje jednog svedoka pred velikom porotom, rekao je jedan od ljudi. Oni više od mesec dana nisu ispitivali nijednog svedoka pred velikom porotom, čime su u suštini pauzirali svoju istragu o tome da li je gospodin Tramp naduvao vrednost svoje imovine da bi dobio povoljne uslove zajma od banaka.

OTKRIVENE NAMERE UKRAJINE! Spremaju montirane snimke o navodnim masovnim civilnim žrtvama

Precizni razlozi za povlačenje gospodina Brega su nepoznati, a on je dao nekoliko javnih izjava o statusu istrage otkako je preuzeo dužnost. U izjavi reagujući na ostavke tužilaca, portparolka gospodina Brega je rekla da je „zahvalan na njihovoj usluzi“ i da je istraga u toku. Sada, s obzirom da ističe vreme za ovu veliku porotu, čiji mandat ističe u aprilu, i bez Dana veterana iz kancelarije tužioca koji je bio blisko uključen u istragu, „višegodišnja istraga bi mogla da prestane“.

Iznenadni odlasci označavaju dramatičan pomak u odnosu na Januar, kada je Tajms primetio „značajnu aktivnost u vezi sa istragom“ u zgradi suda na Donjem Menhetnu, sa najmanje dva svedoka, Trampovim dugogodišnjim računovođom i stručnjakom za nekretnine, koji su satima boravili unutra. A onda je slučaj jednostavno propao. Bez obzira na to, pauza u aktivnostima velike porote u slučaju Menhetna poklapa se sa intenziviranjem istrage glavnog tužioca Njujorka Leticije Džejms, koja ispituje neka od istog ponašanja bivšeg predsednika.

Prošle nedelje, Džejms je dobio odobrenje suda da ispita Trampa i dvoje njegove odrasle dece pod zakletvom, i podneo je dokumente u kojima se optužuje Trampova organizacija za lažno predstavljanje vrednosti svoje imovine.

Prema jednom podnesku, kompanija se bavila „prevarnim ili obmanjujućim“ praksama. Dok Džejms nema ovlašćenja da optuži Trampa, ona ima mogućnost da ga tuži. Tramp je negirao naduvavanje vrednosti imovine ili prevaru zajmodavaca, optužujući i Brega i Džejmsa da su politički motivisani „rasisti“.

Kako je izlaganje g. Bragga u velikoj poroti zaustavljeno, još jedna ozbiljna krivična istraga protiv bivšeg predsednika dobija maha. Poslednjih nedelja, okružni tužilac u Atlanti zatražio je od sudije da sazove veliku porotu za istragu o pokušajima gospodina Trampa da poništi rezultate izbora 2020. u Džordžiji.

Druga krivična istraga, u njujorškom okrugu Vestčester, ispituje finansijske poslove gospodina Trampa na jednom od terena za golf njegove kompanije. Istraga na Menhetnu, koja je trajala u napadima i počinje godinama, bila je najrazvijenija od tri krivične istrage protiv gospodina Trampa. To je rezultiralo optužnicama prošlog leta protiv Trampove organizacije i njenog dugogodišnjeg finansijskog direktora, Alena H. Vajselberga, po odvojenim optužbama u vezi sa porezima.

NOVI INTERVJU IZ BUNKERA! MARIO ZNA I NIŠKI PROFA! 

Nakon što su tužioci na Menhetnu objavili optužnice prošlog leta, tužioci su se fokusirali na Trampovu neto vrednost, sugerišući da je on rutinski naduvao vrednost svoje imovine kako bi prevario zajmodavce. Trampova računovodstvena firma Mazars USA otpustila je Trampovu organizaciju i objavila da više neće stajati iza decenije Trampovih finansijskih izveštaja.

Ipak, Mazars kaže da nije, „u celini“, pronašao materijalne razlike između informacija koje je pružila Trampova organizacija i stvarne vrednosti Trampove imovine. Međutim, čak i uz Mazarsove postupke, prema Tajmsu je malo verovatan krivični slučaj.

U međuvremenu, tužioci nisu uspeli da ubede Trampovog finansijskog direktora Alana Vajselberga da sarađuje sa istragom.

Nulta Tačka/NewYorkTimes