Sve vesti Svet

Grad Majami otkupljuje oružje od građana i šalje naoružanje Ukrajini

Grad Majami otkupljuje oružje od građana i šalje naoružanje Ukrajini

Grad Majami nudi poklon kartice ljudima koji prodaju svoje lično vatreno oružje za slanje u Ukrajinu. Nekoliko ovakvih akcija otkupa je već održano u gradu tokom celog leta, od kojih je poslednji bio prošle subote.

Prema flajeru objavljenom na nalogu lokalnih vlasti na Tviteru, oni koji učestvuju u programu otkupa „Oružje za Ukrajinu“ mogu očekivati da dobiju poklon karticu od 50 dolara za predaju pištolja, 100 dolara za sačmaricu ili pušku i čak 150 dolara za puška velike snage kao što je AR-15 ili AK-47.

Vatreno oružje domaće izrade ili replika, kao i BB puške ili airsoft puške, ne ispunjavaju uslove za poklon karticu, ali se i dalje mogu predati „radi javne bezbednosti“. Svrha programa nije samo da pomogne Ukrajini, već i da pomogne da se oružje skine sa ulica Majamija, kažu gradski zvaničnici.

Nemački politikolog: Inflacija i masovna otpuštanja će u Nemačkoj dovesti do nemira i ostavke vlade

Tokom prethodnih događaja „Guns 4 Ukraine“ održanih krajem juna i jula, policija Majamija je tvrdila da je prikupila 167 jurišnih pušaka i pištolja, što je gradski komesar Ken Rasel opisao kao „neviđeni napor“ da se pomogne Ukrajincima „u vreme kada im je potrebna“ a takođe i da skine oružje sa gradskih ulica.

Aleksandar Markušin, gradonačelnik grada Irpina u ukrajinskoj Kijevskoj oblasti, izjavio je na svom Telegram kanalu da je ovih 167 komada vatrenog oružja poslato u Irpin, što je „presedan u istoriji međunarodnog partnerstva između Ukrajine i SAD“. Markušin je rekao da će oružje biti predato Irpinskim policajcima i borcima Teritorijalne odbrane.

Takođe je saopšteno da će grad Majami takođe snabdevati policiju Irpina šlemovima i pancirima. Ovo se dešava nakon što je Majami prošlog meseca proglasio Irpin jednim od svojih bratskih gradova, što, prema Raselu, dozvoljava gradskim vlastima da koordiniraju takve donacije.

Neki kritičari inicijative, međutim, tvrde da će oružje prikupljeno kroz takve programe otkupa verovatno biti manje od onoga što ukrajinski zvaničnici kažu da im je potrebno, pošto Kijev nastavlja da zahteva sofisticiranije naoružanje, kao što su napredni raketni sistemi, dronovi  i protivtenkovskih sredstava.

SAD su najveći dobavljač vojne pomoći Ukrajini otkako je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u zemlji krajem februara. Ranije ove nedelje, američki predsednik Džo Bajden najavio je novi paket vojne pomoći Kijevu od 2,98 milijardi dolara, najveći do sada.

NultaTačka/RT