Sve vesti Svet

I on će ubrzo!? Bajden objavio: Idem na sahranu Kraljice Elizabete

I on će ubrzo!? Bajden objavio: Idem na sahranu Kraljice Elizabete

Vašington- Predsednik Amerike Džo Bajden izjavio je u petak da će prisustvovati sahrani kraljice Elizabete Druge.

„Još ne znam koji su detalji, ali idem“, rekao je Bajden novinarima koji su putovali s njim u Ohajo.

Datum i detalji kraljičine sahrane nisu određeni, ali će biti objavljeni “u dogledno vreme”, navodi Bakingemska palata. Očekuje se da će se sahrana održati u narednih 10 dana u Vestminsterskoj opatiji u centru Londona.

Kraljica će potom biti položena u kapeli Svetog Đorđa u zamku Vindzor zajedno sa svojom majkom, ocem i suprugom princom Filipom.

Zemlje Komonvelta poručuju: Dosta više monarhije

Predsednik Džo Bajden sastao se sa britanskom kraljicom Elizabetom II tri puta, poslednji put u junu 2021. kada je bio u Velikoj Britaniji na samitu lidera Grupe sedam.

Kraljica Elizabeta, britanski monarh sa najdužim stažom, umrla je u četvrtak u zamku Balmoral (pretpostavlja se i ranije), svojoj letnjoj rezidenciji u Škotskoj, posle 70 godina na prestolu. Imala je 96 godina. Njen najstariji sin i naslednik, princ Čarls, princ od Velsa, odmah je nakon njene smrti postao kralj Čarls III.

U saopštenju objavljenom ubrzo nakon njene smrti, Bajden i prva dama Džil Bajden pohvalili su kraljicu što je predvodila sa “gracioznošću, nepokolebljivom posvećenošću dužnosti i neuporedivom snagom njenog primera”.

„Njeno Veličanstvo kraljica Elizabeta II bila je više od monarha“, rekli su Bajdenovi. “Ona je definisala eru.”

Bajden poznaje kraljicu tri decenije i sreo ju je tri puta, poslednji put u junu 2021, kada je ugostila njega i prvu damu u zamku Vindzor tokom njihove posete Velikoj Britaniji da prisustvuje samitu lidera Grupe sedam.

Nakon te posete, Bajden je rekao novinarima da je kraljica bila “veoma ljubazna” i rekao da ju je pozvao u Belu kuću. Bajden je rekao da ga je monarh podsetio na njegovu pokojnu majku.

PATRIJARH PORFIRIJE uputio saučešće povodom smrti kraljice Elizabete II

Kraljica Elizabeta se sastala sa svim američkim predsednikima od Harija Trumana , sa izuzetkom Lindona B. Džonsona. Upoznala je bivšeg predsednika Herberta Huvera.

Bajden je naredio da se zastave iznad Bele kuće i drugih javnih zgrada vijore na pola koplja do zalaska sunca na dan sahrane kraljice.

NultaTačka/USAtoday