Sve vesti Svet

IRANSKE VLASTI ugasile internet u celoj zemlji usled masovnih protesta

IRANSKE VLASTI ugasile internet u celoj zemlji usled masovnih protesta

Iranci su u sredu doživeli skoro potpuni nestanak interneta usred dana masovnih protesta protiv vlade zbog smrti žene koja je navodno prekršila kodeks oblačenja.

Iranski zvaničnik je ranije nagovestio da bi takve mere mogle biti preduzete iz bezbednosnih razloga. Gubitak konekcije će otežati ljudima da organizuju proteste i dele informacije.

Iran je doživeo proteste širom zemlje zbog smrti 22-godišnje Mahse Aminija, koja je privedena jer je navodno previše labavo nosila obaveznu islamsku maramu. Demonstranti su se sukobili sa policijom i pozvali na propast same Islamske Republike, čak i kada se iranski predsednik Ebrahim Raisi obratio Generalnoj skupštini UN u sredu.

Nova tehnologija zvona na vratima može uskratiti pristup osobama pozitivnim na Covid

Protesti su nastavljeni peti dan u sredu, uključujući i glavni grad Teheran. Tamošnja policija je ispalila suzavac na demonstrante koji su uzvikivali „smrt diktatoru“ i „ubiću onoga ko je ubio moju sestru”.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel sa sedištem u Londonu saopštila je da su snage bezbednosti koristile palice, sačmare, suzavac i vodene topove da rasteraju demonstrante. Izveštava se o osam smrtnih slučajeva povezanih sa nemirima, uključujući četiri osobe koje su ubile snage sigurnosti. Rečeno je da je još stotine ranjeno.

Iranski zvaničnici su prijavili tri smrtna slučaja, okrivljujući neimenovane naoružane grupe.

Svedoci u Iranu, koji su govorili pod uslovom anonimnosti zbog straha od odmazde, rekli su kasno u sredu da više ne mogu da pristupe internetu pomoću mobilnih uređaja.

„Vidimo da su internet usluge, uključujući mobilne podatke, blokirani u Iranu u poslednjih nekoliko sati“, rekao je u sredu kasno Dag Madori, direktor internet analize u kompaniji Kentik, Inc.

„Ovo je verovatno akcija vlade s obzirom na trenutnu situaciju u zemlji“, rekao je on. „Mogu da potvrdim skoro potpuni kolaps internet konekcije za mobilne provajdere u Iranu.

NetBlocks, grupa sa sedištem u Londonu koja nadgleda pristup internetu, ranije je prijavila široko rasprostranjene poremećaje i na Instagramu i na WhatsApp-u.

Facebook matična kompanija Meta, koja je vlasnik obe platforme, rekla je da je svesna da Irancima nije dozvoljen pristup internet uslugama. „Nadamo se da će njihovo pravo da budu onlajn biti brzo vraćeno“, navodi se u saopštenju.

Bil Klinton i izvršni direktor BlackRock-a planiraju da uvedu veliku ESG svetsku agendu resetovanja

Ranije u sredu, državni mediji su citirali iranskog ministra za telekomunikacije Isu Zarepura koji je rekao da bi određena ograničenja mogla biti uvedena „zbog bezbednosnih pitanja“, bez detaljnijeg objašnjenja.

Iran već blokira Fejsbuk, Telegram, Tviter i Jutjub , iako najviši iranski zvaničnici koriste javne naloge na takvim platformama. Mnogi Iranci zaobilaze zabrane koristeći virtuelne privatne mreže, poznate kao VPN, i proksije.

U odvojenom razvoju, nekoliko zvaničnih veb stranica, uključujući one za vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hamneija, predsedništvo i Centralnu banku, uklonjeno je barem nakratko pošto su hakeri tvrdili da su pokrenuli sajber napad na državne agencije.

Aminijina smrt izazvala je proteste širom zemlje. Policija kaže da je umrla od srčanog udara i da nije bila maltretirana, ali njena porodica sumnja na to, rekavši da nije imala problema sa srcem i da su bili sprečeni da vide njeno telo.

NultaTačka/AP