Sve vesti Svet

Italija će koristiti smeće da zameni ruski gas

Italija će koristiti smeće da zameni ruski gas

Italijanska kompanija za tehnologiju i inženjering Maire Tecnimont SpA rekla je Blumbergu u ponedeljak da bi reciklaža smeća mogla biti način da se smanji zavisnost zemlje od ruskog prirodnog gasa.

Prema izveštaju, kompanija radi na takozvanom Zelenom okrugu, načinu da se povrati ugljenik i vodonik iz otpada na deponijama i da se koriste za proizvodnju ekološki prihvatljivih hemikalija i goriva.

Izvršni direktor kompanije Maire, Alessandro Bernini rekao je agenciji da se oko 16 miliona tona otpada koji se ne može reciklirati svake godine baci na deponije u zemlji. „Mogli bismo da ga pretvorimo u gas kako bismo smanjili zavisnost od uvoza energije“, objasnio je on.

„Sa 10 postrojenja koja mogu da prerade po 600.000 tona godišnje, u petogodišnjem periodu ta postrojenja bi mogla da proizvedu u zemlji 10 odsto gasa potrebnog za grejnu i električnu italijansku mrežu u celini“, rekao je Bernini.

Milioni Nemaca neće moći da plate grejanje

Italija, kao i veći deo ostatka EU, žuri da napravi zalihe prirodnog gasa uoči zime, nakon što je Rusija prekinula snabdevanje. Italijanska vlada planira da sistem za skladištenje gasa u zemlji napuni najmanje 90 odsto svog kapaciteta do novembra, u skladu sa ciljem Evropske unije. Italija se sada oslanja na Rusiju za oko 25% svog uvoza gasa, u odnosu na 38% pre sukoba u Ukrajini. Ona nastoji da bude oslobođena ruskog gasa do zime 2024-25.

Nulta Tačka/RT