Sve vesti Svet

IZRAEL UNIŠTAVA 80.000 DOZA PFIZER-a ZBOG ISTEKA ROKA EKSPERIMENTALNE VAKCINE

Izrael se sprema da uništi oko 80.000 doza vakcine Pfizer protiv Covid-19 nakon isteka roka trajanja. Ranije je jevrejska država spasila oko 700.000 skoro isteklih doza slanjem u Južnu Koreju u okviru razmene.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Iako je kampanja vakcinisanja starijih Izraelaca trećom dozom tek započeta, Tel Aviv je navodno spreman da uništi hiljade doza vakcine čiji je rok istekao krajem jula, izvestili su u subotu izraelski mediji.

Očekuje se da će oko 80.000 neiskorišćenih doza, vrednih oko 1,8 miliona dolara, biti “bačeno u smeće”, objavile su izraelske vesti na Kanalu 12. Besomučni pokušaji vlade da ih razmeni sa drugim zemljama ili iskoristi što je moguće više na izraelskim građanima dok im ne istekne rok, bili su samo delimično uspešni.

Pfizer vaccine less effective against South African variant, Israeli study  finds | The Times of Israel

Nakon što je inicijalni sporazum o razmeni vakcine s Palestincima propao zbog zabrinutosti da su doze preblizu datumu isteka, Izrael je postigao sličan dogovor sa Južnom Korejom, pristavši da isporuči oko 700.000 doza od skoro 1,4 miliona dolara kojima je isticao rok krajem jula. Zauzvrat, Južna Koreja je pristala da pošalje isti broj doza Izraelu na jesen.

Tel Aviv je planirao da upotrebi dodatnih 600.000 doza za vakcinaciju dece uzrasta od 12 do 15 godina, a sudbina preostalih 100.000 tada nije bila jasna. Očigledno, većina njih će sada otići pravo u kantu za smeće, a očekuje se da će to postati najveći broj vakcina protiv koronavirusa koje je Tel Aviv bacio u jednom potezu.

Odgovarajući na izveštaj, izraelsko ministarstvo zdravlja nije potvrdilo niti demantovalo skoro uništavanje doza, pozivajući se na „sporazume o poverljivosti“.

IDE POSAO?! PFIZER I MODERNA POVEĆAVAJU CENE SVOJIH VAKCINA PROTIV COVID-a 19

Međutim, do uništenja vakcina moglo je doći u pogrešno vreme, jer jevrejska država pojačava svoju vakcinaciju. To će biti prva zemlja u svetu koja će ponuditi treću dozu vakcine, poznate kao pojačivači dejstva, ljudima starijim od 60 godina, usred zabrinutosti zbog sve manje efikasnosti vakcine Pfizer protiv visoko zarazne varijante Delta. Prošlog meseca, Ministarstvo zdravlja izvestilo je da je efikasnost vakcine u sprečavanju simptomatske infekcije opalo na 64%, ali je tvrdilo da su vakcine i dalje 93% efikasne u sprečavanju teške bolesti.

Kampanja za pojačavanje dejstva vakcina(treća doza) zvanično je započela u petak, a predsednik Isak Hercog (60) postao je jedan od prvih koji je revakcinisan u okviru nove šeme. Oko 59% izraelskog stanovništva je do sada potpuno vakcinisano sa dve doze.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”