Sve vesti Svet

IZRAELSKA TAJNA SLUŽBA “ŠIN BET” PRATILA ZARAŽENE NOVIM SOJEM! KORISTE TEHNOLOGIJU PRAĆENJA OSOBA KOJE CILJAJU I OSOBA SA KOJIMA SE SASTAJU

Premijer Izraela Naftali Benet i ministar zdravlja Nican Horovic najavili su danas da će bezbednosna služba Šin bet noćas u ponoć prestati da prati osobe za koje se sumnja da su zaražene novim sojem korona virusa, omikronom.

Ta kontroverzna mera korišćenja tehnologije nadgledanja telefona je odobrena pre pet dana sa mogućnošću da se produži, ali se odustalo od toga u odgovoru na kritike javnosti, kako se čini.

Izraelski mediji navode da novi soj nije trenutno široko rasprostranjen u zemlji.

Danas je potvrđeno da je njime zaražena još jedna, treća osoba, za koju je navedeno da se nedavno vratila iz Velike Britanije i da je vakcinisana sa tri doze vakcine protiv kovida-19, a oko 30 ljudi koji bi mogli biti inficirani je testirano.

Ministar zdravlja je rekao da je uvek naglašavao da će korišćenje pomenute mere nadgledanja telefona i podataka na kreditnim karticama biti ograničeno jer se uz zaštitu zdravlja, kako je ocenio, mora štititi i privatnost i ljudska prava čak i u vanredno vreme.

Uz praćenje osoba za koje se sumnja da su zaražene uvedena su ograničenja na putovanja i zabranjen je dolazak stranaca u Izrael.

Za odluku o nastavku praćenja bio bi potreban parlamentarni zakon jer je mera odobrena na osnovu vanrednih propisa.

Nekoliko članova vlade Izraela je glasalo protiv korišćenja takve tehnologije i vladin ombudsman je tvrdio da nije efikasna.

Ministar zdravlja je podsetio da je od početka govorio da će “korišćenje tog sredstva biti ograničeno i kratko, nekoliko dana, kako bi se dobila hitna informacija da se zaustavi infekcija novom, nepoznatom varijantom”, preneo je Asošiejted pres.

Izraelske organizacije za ljudska prava su kritikovale korišćenje tehnologije koja može da prati kuda se osoba kreće i koga je srela.

Vrhovni sud Izraela je ranije ove godine presudio da upotreba takve tehnologije mora biti ograničena.

Udruženje za građanska prava je pozdravilo današnju odluku, izrazivši nadu da je to “poslednji put da se tajna služba koristi da nadgleda gradjane države Izrael”.

U Izraelu gde živi 9,3 miliona stanovnika od početka pandemije od korona virusa je umrlo 8.199 ljudi.

Većina stanovnika, više od 6,3 miliona je imunizovana najmanje jednom dozom vakcine Fajzer, a preko četiri miliona Izraelaca je primilo treću, buster dozu.

NultaTačka/Mediji